Domenica Estate    hevoslistaukseen

D.E. Danteno

dante

Dante on söpö. Ja söpö se on ollut aina, samalla hieman raskas­rakenteisella, pieni­kokoisella ja pörrö­karvaisella tavalla kuin isänsä Dalikin. Jonkinlaisen ponimaisuutensa lisäksi myös itse­päisyyteen taipuvainen luonne periytyi isältä pojalle. Danten kohdalla ominaisuus tuntui jopa vielä voimistuneen, mistä koituikin nuorena melkoista harmia. Söpö Dante oli näet kovin ihastunut tammoihin. Se havahtui hormoni­höyryihinsä melko varhain ja vahvasti, eikä tilannetta helpottanut ensimmäinen ihan oikea aiheeseen liittyvä kokemus, kolme­vuotiaana astuttu tamma, josta syntyi esikoisvarsa Minni. Itse­päinen Dante karkaili ja tarvittaessa puski aidoista lävitse, eikä sitä voinut enää muutenkaan tarhata toisten nuorten orien kanssa riidan­haluisuutensa vuoksi. Kolmi­vuotis­kesä olikin Dantella paljon tylsempi kuin tallin muilla laiduntavilla nuorilla oreilla, sillä herra sai pysytellä tallin piha­piirissä yksinäisessä tarhassaan ja kokea ruunauksen. Otimme tuolloin talteen muutaman pakasteen, joista syntyi myöhemmin Danten toinen varsa Esko.

Ruunauksen jälkeen Dante on ollut tavallaan helpompi, joskin itse­päisyys ei ole maagisesti kadonnut minnekään. Hyppääjänä ruuna on tarmokas ja motivoitunut, vaikka sen maksimitaso rata­esteillä tuntuu jäävän harraste­hevosen tasolle. Dantea ei enää käytetäkään budjonny­jalostukseen – sen mahdollisuudet olivat ja menivät jo, eikä pakasteita ole enää säilössä. Ruuna kuitenkin jää loppu­elämäkseen Domenicaan ja käy vielä (lähinnä mielen­virkistykseksi) kilpailu­kentilläkin.
Rotu, skpBudjonnynhevosruuna KasvattajaDomenica Estate  
Väri, säkäPunarautias (ee/Aa) 157 cm OmistajaCee Blankley VRL-01288
Ikä, syntynyt12-vuotias, 13.07.2016   KotitalliDomenica Estate  
RekisterinumeroVH17-039-0017 PainotusEsteratsastus, re. 120 cm
Kilpailumenestys  •  Päiväkirja

Isälinja (2): Trze Dalnerechensk - Dolgovyazi Chelovek
Emälinja (2): Nouvion Verochka - Vladislava

i. Trze Dalnerechensk
budj, prt, 156 cm
ERJ-II
ii. Dolgovyazi Chelovek
budj, prt, 161 cm
iii. Nes Toi Nogi (EVM)
budj, prt, 162 cm
iie. Mocha Privyazki (EVM)
budj, rn, 155 cm
ie. Farhana
budj, rt, 150 cm
iei. Fatin (EVM)
budj, mrn, 155 cm
iee. Wustinr (EVM)
budj, prt, 152 cm
e. Nouvion Verochka
budj, rt, 163 cm
ERJ-I
ei. Anatoli
budj, rn, 162 cm
eii. Kuznetsov (EVM)
budj, rn, 164 cm
eie. Ivakina (EVM)
budj, rt, 162 cm
ee. Vladislava
budj, rn, 161 cm
eei. Izumrud (EVM)
budj, rn, 165 cm
eee. Gvodzika (EVM)
budj, rn, 162 cm

Jälkeläiset

s. 01.09.2017 budj-t. Ce's Amsterdaminya e. Ce's Berlinea Om. Cee Blankley, VRL-01288
s. 19.07.2018 budj-o. D.E. Dostoevsky e. D.E. Ziennica Om. Sierra Monterrosa, VRL-11124

 

Luonteeltaan

Toivoimme tietenkin että ruunaus auttaisi, mutta samaan aikaan olimme valmistautuneet siihenkin, ettei se kenties muuttaisi mitään. Dantehan oli jo päässyt tammojen makuun ja karkailustakin oli tullut tapa. Olikin melkein yllättävää, miten vahvasti luonne lopulta muuttui. Koko rautias pehmeni, kaikin puolin, sillä lisäkilojakin kertyi nyt helpommin. Toisena vuonna ruunauksen jälkeen Dante olikin jo kuin ilmetty emänsä. Lempeä, ystävällinen ja lupsakka. Vasta silloin ehkä ymmärsimme, että ystävällinen se oli ollut aina. Ystävällinen ja söpö, seurallinen ja utelias. Karkailuun liittyvä show oli vain peittänyt perusluonnetta alleen. Tosin, itsepäisyyskin istui ruunassa jäädäkseen. Sen sai huomata ratsutuksessa ja myöhemmin oikeastaan aina ratsastaessa. Joskus ruohotupsut vain houkuttelivat Dantea hieman liikaa kesken maastoreissun, joskus ei kiinnostanut huhkia yhtään ylimääräistä.

Pääosin Dante on ratsastaessa reipas, motivoitunut ja yhteistyöhaluinen. Itselleen haastavista tehtävistä se kuitenkin luistaisi mielellään ja helteisellä kelillä koko ruuna sulaa aivan veteläksi. Kokoamista ja ryhdikkyyttä vaativat tehtävät vaativatkin Danten ratsastajalta aika paljon. Ruunaa täytyy muutenkin ajatella heti alkukäynneistä ja verryttelystä alkaen reippaasti eteen, muuten koko ratsastuskerta saattaa jäädä jähmeäksi. Esteistä Dante tykkää. Se hyppää oikein mielellään ja varoo tarkasti jalkojaan. Joskus tämä tosin johtaa ylivarovaisuuteen ja kieltoihin vähänkään epävarmoissa paikoissa. Puomien kolahdukset menevät Dantella myös melko vahvasti tunteisiin, joten pudotukset saattavat sekoittaa ratsastettavuuden koko loppuradan ajaksi. Muutoin ruuna on kyllä luonteeltaan rohkea: se ei kyttäile erikoisesteitä ja käyttäytyy maastossa oikein moitteettomasti ja fiksusti.

Kilpailumenestys

Koulutustaso: KO. Helppo A    RE. 120 cm    ME. 90 cm    KE. Helppo

Porrastetut kilpailut

VH-PROFIILISaavuttanut maksimitasonsa (130 cm) Kuuliaisuus ja luonne2 357,33 pistettä
ERJ4 560,73 pistettä (vt. 8) Hyppykapasiteetti1 101,70 pistettä
KERJ2 524,98 pistettä (vt. 6) Rohkeus1 101,70 pistettä
KRJ2 357,33 pistettä (vt. 5) Nopeus ja kestävyys  321,58 pistettä

Villit kilpailut

01)   18.05.2019    Auburn Estate / Kalla CUP: Spring Circus / Auburn Estate - 110 cm (Cee) - 7/11    4 vp
02)   18.05.2019    Auburn Estate / Kalla CUP: Spring Circus / Auburn Estate - 120 cm (Cee) - 6/13    0-4 vp
Cee: "Veeralta toivon löytyvän jarrut, Dantelta kaasun ja rohkeutta. Nappi on joko nopea ja tarkka tai sitten neiti draamailee ja kieltää meidät ulos."
Tuomari: Nappi oli nopea ja tarkka, muut toiveet jäivät toiveiksi.


Danten päiväkirja

18.5.2019, Kalla CUP: Spring Circus

Kilpailin Auburnissa Veeralla ja tämän esikoisvarsa-Dantella samat luokat, metrikympin ja kahdenkympin. Dantekin oli jo kymmenenvuotias – kamalaa, miten nopeasti aika lensi. Tykkäsin osallistua budjonnyillä, sillä niitä ei voinut koskaan lobata liikaa. Odotukset emän ja poikansa kohdalle olivat kuitenkin vähän erilaiset. Veeralta toivoin löytyvän jarrut, Dantelta puolestaan vauhtia ja rohkeutta. Verryttelyssä kumpikin liikkui ihan kivasti ja virkeästi, sillä kilpailuhulina ja vieras ympäristö paransivat kummankin osalta suorituksia ja ryhdistivät hevosia. Tai no, ainakin yleensä siinä kävi niin.

Metrikympin perusradalla Veera teki nopean perusradan. Dantekin oli sopivan viritetty ja reipas, mutta valitettavasti ruuna otti yhden puomin sarjaesteen b-osalta: klassisesti alas tipahti okserin takapuomi, kun hyppy lähti hieman liian kaukaa. Veeran kanssa erikseen ratsastettu uusinta alkoi vahvasti, mutta radan loppua kohden vauhti kiihtyi turhankin suureksi. Seurauksena oli huono lähestyminen ja kielto, ja saman esteen uudella hyppykerralla tamma kyttäsi (oli mennyt ilmeisesti tunteisiin) ja hyppäsi kaukaa ja viistosti niin, että puomikin tuli alas. Lopputuloksena olimme luokan 6. Veeran kanssa ja 7. Danten kanssa. Ilman sählinkiä Veeran aika olisi riittänyt sijoitukseen, Dante taas oli neljän virhepisteen ratsukoista kaikkein nopein, mistä olin hyvin tyytyväinen.

Kumpaakin taluteltiin luokkien välinen aika ja tein vain lyhyet verryttelyt ennen kahtakymppiä, Veeran kanssa hieman Dantea perusteellisemmat, jotta pidätteet menisivät lävitse. Veera oli taas nopea, mutta kohelsi yhden puomin perusradalta. Puomi maksoi jälleen sijoituksen (tuloksissa Veera oli 9., ensimmäinen ei-uusintaan päässyt). Dante suoritti yhtä reippaasti kuin ensimmäisessä startissaan ja ilokseni teimme puhtaan perusradan, nyt hieman huolellisemmin ja hitaammalla ajalla tosin. 120-sentissä pääsin siis Dantella uusintaan, ja yritin jatkaa huolellista linjaa. Valitettavasti samainen okserin takapuomi putosi ja jälleen virhearviosta sarjan välin ratsastuksessa. Nyt emme olleet 0-4 virheet ratsastaneiden joukossa lähellekään nopeimpia (tavoite oli ollut nolla-nollassa), joten lopulta Dante oli tuloksissa luokan kuudes. Ruusukkeita ei tullut, mutta täysin metsäänkään radat eivät menneet.

Kirjoittanut omistaja Cee

kuvat © PJ | tausta © Ritva's Gallery | kaikki muu © Domenica | virtuaalihevonen | a sim-game horse