hevoset      kasvatus      esittely      muuta

Nouvion Verochka   "Veera"

ERJ-I

† Lopetettu 31.12.2020. Lepää rauhassa <3

Rotu, skpBudjonnynhevostamma KasvattajaZael, Nouvion Acres  
Väri, säkäRautias (ee/Aa), 163 cm OmistajaCee Blankley VRL-01288
Ikä, syntynyt21-vuotias (k. 2020), 09.03.2015   KotitalliDomenica Estate  
RekisterinumeroVH15-039-0041 PainotusEsteratsastus, re. 130 cm

Veera saapui meille Nouvion Acresin kasvattimyynnistä Romaniasta. Minulla on ystäviä Romaniasta, itse asiassa entisiä työkavereita, ja heidän kauttaan sain kuulla tästä ihanasta budjonnyjä monen muun rodun ohella kasvattavasta suurtallista. Eihän siinä sitten auttanut muu kuin jatkaa Saksan reissua hieman pidemmälle – siis ihan vaan ystäviä tapaamaan, hevosrekka oli mukana ihan sattumalta kun en mukamas muutakaan autoa omistanut (kaikkein tärkeintä on selitellä asiat itselleen). Ja tarttuihan sieltä mukaan ostos, ihana Verochka. Tamma oli vasta varsa, mutta niin suloinen ja lempeä. Suku oli minulle täysin tuntematon, mikä oli suurta plussaa omaa jalostustyötäni ajatellen. Budjonnyissä kun viehättää kaikken eniten erisukuisuus. Sittemmin Veera on kotiutunut Domenicaan oikein hyvin ja päässyt kilpailemaan esteillä. Myös jalostuskäyttö on onnistunut, vieläpä verrattain helposti. Veera on tiinehtynyt toistaiseksi aina ensimmäisestä kiimastaan.

Luonnekuvaus

Veera on ystävällinen ja lempeä käsiteltävä, ainakin pääosin. Eläinlääkäristä se ei pidä lainkaan ja kengittäminenkin on turhauttavaa, mutta perusarjessa toimiminen on helppoa. Pää pitää harjata hellästi, mutta muuten Veera jaksaa olla pitkäänkin harjattavana. Taluttaessa se on yleensä kiltti, mutta muutamin poikkeuksin. Välillä on päällä jokin tilanne: iltatallin tekijä on vaikkapa hieman myöhässä ja ruualle on kiire, hakujärjestys poikkeaa normaalista tai pihapiiriin on ilmaantunut budjonnynhevosia syövä tiikeri. Joskus näille löytyy syy vaikkapa kevyemmästä liikuttamisesta tai säätilan muutoksista, mutta aina mitään selkeää selitystä ei löydy.

Samanlaisia tammamaisuuksia esiintyy joskus ratsastaessakin, mutta pääasiallisesti Veera ei juuri säiky. Se ei ole kuitenkaan mikään pystyynkuollut, mikä on kilpahevoselta (tai no, kaikilta hevosilta) kuitenkin ihan toivottavaa. Tamma on erityisen innokas hyppääjä, vaikka hyppy ei kannakaan mitenkään kaikista korkeimmalle. Tekniikka voisi olla parempikin, mutta tamma on rohkea ja antaa aina kaikkensa. Etenkin treeniolosuhteissa ratsastajan tulee hieman seurata Veeran liikkumista, ja koetettava välttää liian innokkaasti ja selkä jännittyneenä hyppäämistä ja laukkaamista. Tamman rennoksi ratsastaminen ei ole kuitenkaan ihan helppoa, sillä imu ja into esteille on kova.

Ratsuna Veera on yleisellä tasolla hyvin miellyttämishaluinen, kevyt kädelle sekä eteenpäinpyrkivä. Koulupuolella kapasiteetti ei riitä kovin korkealle, mutta omalla tasollaan tamma on taitava, reipas ja kaikin puolin mukava ratsastaa. Se tekee rehellisesti töitä ja vaikka liikkeet eivät ole maagiset tai kulmakunnan näyttävimmät, niin ainakin rautias liikkuu puhtaasti. Takosaa saattaa joskus joutua itse aktivoimaan, mutta jo muutamat kokoavat liikeet saavat tamman itsekin ryhdistämään askeliaan. Maastossa Veera on mukiinmenevä, sen kanssa voi käydä yksinkin. Mörköjä tulee joskus vastaan (yleensä onneksi ei), mutta tamman kanssa ratsastavan onni on, että Veera ei koskaan näytä säikähdystään onnetonta säpsähdystä enempää. Siltä onkin melkein mahdotonta tippua, ellei sitten joskus pieleen menneen hypyn yhteydessä. Kilpailupaikoilla virittyy, mutta käsiteltävyys ja ratsastettavuus säilyy. Tämän kanssa parhaat suoritukset nähdäänkin yleensä juuri kilpailuissa.


Saavutukset:

ERJ-I -palkittu Esteratsastusjaoksen laatuarvostelun joulukuun 2020 tilaisuudessa (6,5+43+20+20+11 = 100,5 p.)


 


Sukutiedot

Isälinja (1): Anatoli
Emälinja (1): Vladislava

i. Anatoli
budj, rn, 162 cm
ii. Kuznetsov (EVM)
budj, rn, 164 cm
iii. Mirokhin
budj, m, 163 cm
iie. Tsvetkova
budj, rt, 161 cm
ie. Ivakina (EVM)
budj, rt, 162 cm
iei. Denisovich
budj, prt, 160 cm
iee. Fedina
budj, rt, 158 cm
e. Vladislava
budj, rn, 161 cm
ei. Izumrud (EVM)
budj, rn, 165 cm
eii. Poterya
budj, rt, 167 cm
eie. Sapfir
budj, prn, 159 cm
ee. Gvodzika (EVM)
budj, rn, 162 cm
eei. Chas'i
budj, prt, 164 cm
eee. Akatsiya
budj, rn, 161 cm


Jälkeläiset

s. 17.04.2016 #1  budj-r. D.E. Danteno i. Trze Dalnerechensk Om. Cee, VRL-01288
s. 10.11.2016 #2  budj-t. D.E. Verona i. Tarcerev Yemn Om. Sakkura, VRL-01417


Kilpailumenestys

Koulutustaso: KO. Helppo A    RE. 130 cm    ME. 100 cm    KE. Tutustumisluokka

PORRASTETUT (VH-profiili)

ERJ: 3892.11 pistettä (vt. 8)
KRJ: 2161.17 pistettä (vt. 5)
KERJ: 1730.94 pistettä (vt. 4)

Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 1730.94 p.
Kuuliaisuus ja luonne: 2161.17 p.
Nopeus ja kestävyys: 0.00 p.

ESTERATSASTUS

01)  30.12.2015    ERJ-Cup - KK Bailador - 110 cm - 13/162
02)  30.04.2016    ERJ-Cup - KK Ginger - 120 cm - 12/173
03)  30.03.2019    ERJ-Cup - KK Bailador - 110 cm - 4/115

KOULURATSASTUS

01)  24.05.2017    KRJ - Fiktio - Helppo C - 4/38
02)  27.05.2017    KRJ - KK Stewart - Helppo C - 3/83

VILLIT KILPAILUT

Ratsastaja: Cee Blankley

01)   18.05.2019    Auburn Estate / Kalla CUP: Spring Circus / Auburn Estate - 110 cm (Cee) - 6/11    0/8 vp
02)   18.05.2019    Auburn Estate / Kalla CUP: Spring Circus / Auburn Estate - 120 cm (Cee) - 9/13    4 vp
Cee: "Veeralta toivon löytyvän jarrut, Dantelta kaasun ja rohkeutta. Nappi on joko nopea ja tarkka tai sitten neiti draamailee ja kieltää meidät ulos." Tuomari: Nappi oli nopea ja tarkka, muut toiveet jäivät toiveiksi.

Veeran päiväkirja

18.5.2019, Kalla CUP: Spring Circus

Kilpailin Auburnissa Veeralla ja tämän esikoisvarsa-Dantella samat luokat, metrikympin ja kahdenkympin. Dantekin oli jo kymmenenvuotias – kamalaa, miten nopeasti aika lensi. Tykkäsin osallistua budjonnyillä, sillä niitä ei voinut koskaan lobata liikaa. Odotukset emän ja poikansa kohdalle olivat kuitenkin vähän erilaiset. Veeralta toivoin löytyvän jarrut, Dantelta puolestaan vauhtia ja rohkeutta. Verryttelyssä kumpikin liikkui ihan kivasti ja virkeästi, sillä kilpailuhulina ja vieras ympäristö paransivat kummankin osalta suorituksia ja ryhdistivät hevosia. Tai no, ainakin yleensä siinä kävi niin.

Metrikympin perusradalla Veera teki nopean perusradan. Dantekin oli sopivan viritetty ja reipas, mutta valitettavasti ruuna otti yhden puomin sarjaesteen b-osalta: klassisesti alas tipahti okserin takapuomi, kun hyppy lähti hieman liian kaukaa. Veeran kanssa erikseen ratsastettu uusinta alkoi vahvasti, mutta radan loppua kohden vauhti kiihtyi turhankin suureksi. Seurauksena oli huono lähestyminen ja kielto, ja saman esteen uudella hyppykerralla tamma kyttäsi (oli mennyt ilmeisesti tunteisiin) ja hyppäsi kaukaa ja viistosti niin, että puomikin tuli alas. Lopputuloksena olimme luokan 6. Veeran kanssa ja 7. Danten kanssa. Ilman sählinkiä Veeran aika olisi riittänyt sijoitukseen, Dante taas oli neljän virhepisteen ratsukoista kaikkein nopein, mistä olin hyvin tyytyväinen.

Kumpaakin taluteltiin luokkien välinen aika ja tein vain lyhyet verryttelyt ennen kahtakymppiä, Veeran kanssa hieman Dantea perusteellisemmat, jotta pidätteet menisivät lävitse. Veera oli taas nopea, mutta kohelsi yhden puomin perusradalta. Puomi maksoi jälleen sijoituksen (tuloksissa Veera oli 9., ensimmäinen ei-uusintaan päässyt). Dante suoritti yhtä reippaasti kuin ensimmäisessä startissaan ja ilokseni teimme puhtaan perusradan, nyt hieman huolellisemmin ja hitaammalla ajalla tosin. 120-sentissä pääsin siis Dantella uusintaan, ja yritin jatkaa huolellista linjaa. Valitettavasti samainen okserin takapuomi putosi ja jälleen virhearviosta sarjan välin ratsastuksessa. Nyt emme olleet 0-4 virheet ratsastaneiden joukossa lähellekään nopeimpia (tavoite oli ollut nolla-nollassa), joten lopulta Dante oli tuloksissa luokan kuudes. Ruusukkeita ei tullut, mutta täysin metsäänkään radat eivät menneet.

Kirjoittanut omistaja Cee

kuvat © suba | tausta © Subtle Patterns | kaikki muu © Domenica | virtuaalihevonen | a sim-game horse