hevoset      kasvatus      esittely      muuta

Naica Yemn   "Naica"

KV-II


Rotu, skpBudjonnynhevostamma KasvattajaZack, Yemene  
Väri, säkäPunarautias (ee/Aa), 164 cm OmistajaCee Blankley (VRL-01288)
Ikä, syntynyt12-vuotias, 24.01.2015   KotitalliDomenica Estate  
RekisterinumeroVH16-039-0005 PainotusKouluratsastus, Vaativa A

Naica saapui meille 8-vuotiaana tammikuussa 2016. Bongasin tamman Yemenen kasvattimyynnistä, sillä ainahan budjonnyjä voi ostaa lisää! Ihastuin kauniiseen Naicaan monestakin syystä: se oli erittäin miellyttävä käsitellä, liikkeet olivat lumoavat, koulutus ylsi jo Vaativa A -tasolle asti ja tamman suku oli minulle ennestään tuntematon. Olen kieltämättä lähiaikoina hieman höperöitynyt kouluhevosten suhteen, ja budjonnyissä meillä on paljon petrattavaa lajin osalta. Näen jo sieluni silmin, kuinka Naica aloittaa meillä koulupainotteisten budjonnyiden jalostuslinjan, ja toisaalta kaavailen näyttävästä ja sirosta tammasta "parantajaa" kenttälinjoihimme. Kenttähevosemme pohjautuvat lähinnä estepainotteisiin, koulu tuntuu olevan lähes jokaisen tallimme kenttäbudjonnyn heikkous. Pieni rakenteellinen ja liikkeellinen parannus ei myöskään olisi pahitteeksi tuleville varsoille, joten Naica pääsee varmasti varsomishommiin viimeistään kilpauransa jälkeen. Suvultaan Naica on yksipolvinen ja pohjautuu venäläisiin tuonteihin. Tamma on taattua Yemene-laatua, vaikkakin aivan erityisen viehättävä niin luonteeltaan kuin ulkomuodoltaankin. Suurtallin omistaja tuskin saisi valita suosikkeja, mutta Naicasta on silti tainnut tulla sellainen...

Luonteeltaan Naica on peruskiltti, mutta joskus tammamaisen äreä. Naica on helpointa hoitaa kiinnisidottuna, vaikka kiukkupäivät onneksi ovatkin harvassa. Muiden hevosten kanssa Naica tulee toimeen, kunhan johtajuudesta päästään ensin sopuun. Kengittäessä Naica tykkää aina protestoida – jos ei muuten, niin viimeisen kavion kohdalla, kun paikallaan on seisty aivan riittävän kauan. Eläinlääkärin kanssa Naica tulee toimeen jos sinä päivänä sattuu huvittamaan, mutta useimmiten tamma joudutaan rauhoittamaan kaikkien mielenterveyden tähden. Lastauksessa ja kuljettamisessa Naicalla ei ole ongelmia ja tamma onkin melko kokenut matkustaja. Kilpailupaikalla se on terveen vireä, muttei kuumene liiallisesti. Neidon arveluttavan luonteen tuntien kilpailupaikalla taluttaminen on kuitenkin parempi tehdä suitset päässä.

Ratsuna Naica on herkkä, mutta miellyttävä ratsastaa. Tamma on kevyt edestä ja herkkä pohkeelle. Ratsastajan tulee tietää mitä tekee, sillä Naica rankaisee hyvinkin nopeasti esimerkiksi istuntavirheistä reagoimalla herkästi painoapuihin. Herkkyyden lisäksi Naicalla on toisinaan sellaisia tammapäiviä, kun hermostuminen saattaa olla pienestä kiinni. Tällaisina päivinä pukkilaukka ei ole täysi mahdottomuus, ja tallityöntekijämme Päivi onkin jo kieltäytynyt ratsastamasta ”sillä kahjolla venäläisellä”. Naica tarvitseekin virikkeellistä ratsastamista, eikä pelkkää sileällä nypläämistä. Kiitolaukka- ja pukittelukohtauksia välttääksemme Naicalla myös hypätään ja maastoillaan aina välillä, ja olen suunnitellut myös kilpailevani pienissä luokissa kenttää joskus tulevaisuudessa. Eikä Naica ole ollenkaan niin pelottava, kuin miltä se saattaa kuulostaa. Yleensä tamma on herkän kuuliainen ja reipas, sekä ennen kaikkea näyttävä ja osaava kouluratsu. Esteillä Naica on todella reipas ja innokas, mutta hyppytekniikka ei ole puhtaimmasta päästä. Hutiloivasta hyppytyylistään ja huonoista lähestymisistään johtuen tamma pudottaa usein, etenkin jos ratsastaja ei yhtään ohjaa ponnistuspaikan suhteen. Maastossa Naica on erittäin reipas, joten martingaali ei ole lainkaan huono idea (sekä olympiakuolaimet, joita on järkevä käyttää myös hypätessä tai pitempien vapaiden jälkeen). Maastossa tämä vauhtihirmu ei ole itse asiassa koskaan pukittanut, mutta tamman kanssa kannattaa silti ehkä varautua kaikkeen.


Saavutukset:
KV-II -palkittu nuorten kouluhevosten laatuarvostelun XI tilaisuudessa 20.4.16 (4-vuotiaat: 8+4+3+5+3+4+5+0=32p.)


 


Sukutiedot

Isälinja (1): Agile Genie
Emälinja (1): Graham's Honey

i. Agile Genie
budj, rt, 163 cm, koulup.
ii. Don Moro (EVM)
budj, rt, 164 cm
iii. Field Marshal
budj, rt, 163 cm
iie. Martha Jo
budj, rtkm, 160 cm
ie. Justa's Nugget (EVM)
budj, vrn, 165 cm
iei. Time Traveler
budj, vprn, 167 cm
iee. Jessy Girl
budj, rt, 161 cm
e. Graham's Honey
budj, rt, 159 cm, estep.
ei. Rambo's Romeo (EVM)
budj, trt, 162 cm
eii. Fort Gigi
budj, trt, 164 cm
eie. Maple Blaze
budj, rt, 157 cm
ee. Ditsi Litsi (EVM)
budj, rnkm, 160 cm
eei. Lendon Moralert
budj, rnkm, 162 cm
eee. Ragtime's Sunkiss
budj, rt, 162 cm


Jälkeläiset

s. 06.08.2015 budj-o. D.E. Nestor i. Shiego Yemn Om. Cee, VRL-01288
s. 01.01.2017 budj-o. D.E. Zeroy i. Zavidovo Ion Om. 14053, VRL-14053


Kilpailumenestys

Koulutustaso: KO. Vaativa A    RE. 110 cm    ME. 90 cm    KE. Helppo luokka

PORRASTETUT (VH-profiili)

Saavuttanut maksimitasonsa

KRJ: 3072.17 p. (vt. 7)
ERJ: 1402.20 p. (vt. 4)
VVJ: 1402.20 p. (vt. 4)

Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 0.00 p.
Nopeus ja kestävyys: 0.00 p.
Kuuliaisuus ja luonne: 1402.20 p.
Tahti ja irtonaisuus: 1669.97 p.
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00 p.

VILLIT KILPAILUT

13.04.2018    Kalla CUP Kevätkarnevaali / Auburn Estate - Vaativa A - 8/8, 58,929 %
28.03.2020    Kalla CUP Kevätpäiväntasaus / Auburn Estate - Vaativa B - 11/17, 67,643 %
28.03.2020    Kalla CUP Kevätpäiväntasaus / Auburn Estate - Vaativa A - 5/7, 63,571 %
27.06.2020    Kalla CUP Kesäpäivänseisaus / Auburn Estate - Vaativa B - 16/25, 62,071 %
27.06.2020    Kalla CUP Kesäpäivänseisaus / Auburn Estate - Vaativa A - 6/14, 67,071 %

Naican päiväkirja

13.04.2018, Kilpailut Auburnissa, Vaativa A (58,929 %)

Hyvä ystäväni Isabella oli soittanut ja suorastaan vaatinut osallistumaan kartanollaan järjestettäviin kilpailuihin. Olin kilpaillut naisen tuppukylän omassa CUP:ssa jo viime vuonna ja tiesin, että puitteet olisivat ainakin hyvät. Olin kuitenkin vasta palannut Suomeen, mikä tarkoitti taukoa omien hevosteni ratsastamisesta. Harmi vaan, että Viivi kuuli puhelun. Tietenkin. Tytönretale oli suorastaan kärkkynyt tilaisuutta palata Auburnin maille (vaikka se ravasi siellä muutenkin valmennuksissa ja ratsastamassa edelleen!). Olin kyllästynyt Viivin itkuun siitä, miten Auburnissa oli hienompi talli, hienompi maneesi, meidän hienoimmat kasvatit ja suihkulähde, joka oli tytön kriteereissä nykyään yhtä pakollinen osa tallia kuin lantala. Alistuin, ja innostuksissani lähdin mukaan vähän joka lajiin.

Kilpailuiden luokkatasot olivat onneksi nousseet viime vuodesta, joten oli ihan uskottavaa osallistua GP-luokissakin kilpailleilla rautiaillani. Olin päätynyt valitsemaan kouluratsastukseen ratsuikseni Rafun ja Naican, sillä hienovaraista budjonny-lobbausta ei koskaan voinut harrastaa liikaa. Viivi oli hevosenhoitajani, vaikka vähän pelottikin antaa sille talutettavaksi oria. Rafu käyttäytyi kuitenkin ihanan herrasmiesmäisesti, ja Naicalla oli taas omanlaisensa tammapäivä. Neito osoittautui kinkkisemmäksi tapaukseksi, mutta Viivi pärjäsi hämmästyttävän hyvin. Auburnissa touhuaminen kummitädin silmän alla on tehnyt tytölle hämmästyttävän hyvää. Itse kilpailusuoritukset olisivat voineet mennä paljon paremminkin. Rafu esiintyi hienosti, mutta ei lähellekään omalla parhaalla tasollaan. Naican kiukku taas ylsi radalle asti, eikä yhteistyöhalusta ollut tietoakaan. Veikkaanpa, että neitokaiselle on kiima tulossa.

Kirjoittanut omistaja Cee

kuvat © scirlin | tausta © Subtle Patterns | kaikki muu © Domenica | virtuaalihevonen | a sim-game horse