hevoset      kasvatus      esittely      muuta

Shiego Yemn   "Eetu"


Rotu, skpBudjonnynhevosori KasvattajaYemene  
Väri, säkäRuunikko (Ee/AA), 165 cm OmistajaCee Blankley VRL-01288
Ikä, syntynyt20-vuotias, 29.05.2014   KotitalliDomenica Estate  
RekisterinumeroVH14-039-0029 PainotusKouluratsastus, Grand Prix

Eetu ostettiin koululupauksena, oman orini jälkeläisenä Yemenestä. Orivarsasta kasvoi hienompi ja taitavampi kuin saatoimme odottaakaan, eikä loppua kehitykselle näkynyt. Eetusta tuli isänsä tavoin Grand Prix -tasoinen kouluratsu, vaikka edistyminen ottikin oman aikansa (ja olisimme tyytyneet vähempäänkin). Tie GP-radoille ei ollut helppo, sillä orin luonne oli haastava. Liikettä kuitenkin löytyi jopa enemmän kuin isältään, ja iän myötä käsiteltävyys parani. Jalostuksessa Eetua on pyritty käyttämään vain hyväluonteisille tammoille.

Luonteeltaan Eetu on tulinen ja helposti kuumuva, mutta osaavan ratsastajan käsissä melkoinen koulutaituri. Askeleet ovat äärimmäisen näyttävät ja ori kantaa itsensä hyvin. Hoitaessa Eetu peruskiltti, mutta tammat kiinnostavat paljon. Taluttaessa ja kilpailupaikalla suositellaan käytettäväksi suitsia samasta syystä, ori kun lämpenee varsin helposti. Ihmisiä kohtaan Eetulla ei (onneksi) ole minkäänlaista auktoriteettionglemaa, mutta hormonihöyryissään ori saattaa huomaamattaan jyrätä. Käsittelyssä täytyy siis olla itse valppaana ja tarvittaessa orille saa ärähtää ja herättää sen haaveistaan. Oikeastaan Eetulle on muuten ihan sama, mitä sille oikein ihmisen toimesta tehdään. Ori ei myöskään koskaan potki tai näyki - ainoana vaarana on jäädä sen kohelluksen alle.

Ratsuna Eetu on haastava. Etenkin alkuun ori tykkää hörinällään ilmoittaa, että on saapunut paikalle. Varsinkin tammojen seassa ja kilpailupaikoilla se käy ekstrakierroksilla, eikä malttaisi kävellä. Esittämisestään huolimatta Eetu säilyy kuolaimella, eikä lähde onneksi käsistä. Tanssiaskeleita saattaa vain olla työlästä saada kuriin, eikä se ihan aluksi välttämättä onnistukaan. Ori täytyy saada keskittymään vaatimalla siltä työskentelyä. Eetu osaa koululiikkeet aina Grand Prix -tasolle asti ja on näyttävä, kunhan sen saa todella kuulolle ja tekemään, mitä pyydetään. Nykyään ori on helpompi: alkushow kestää vuosi vuodelta vähemmän aikaa ja Eetu rentoutuu helpommin. Se kantaa itsensä hyvin ja reippaus on helppo kanavoida tekemiseen, sillä ori tulee kyllä takaisin pidätteillä. Vaikean ratsutuksen jälkeen siitä on tullut oikeastaan aika huippu.


   


Sukutiedot

Isälinja (1): Shtraf Artjom
Emälinja (1): Damou Mirshega

i. Shtraf Artjom
budj, rt, 163 cm
KRJ-I
ii. Artjom II (EVM)
budj, rt, 164 cm
iii. Arcanum
budj, prt, 167 cm
iie. Mayskaya
budj, vrn, 164 cm
ie. Shia (EVM)
budj, trt, 160 cm
iei. Salek
budj, trt, 168 cm
iee. Nadym
budj, rt, 162 cm
e. Damou Mirshega
budj, rn, 157 cm
ei. Arpekte Gjorio (EVM)
budj, rn, 160 cm
eii. Platterj
budj, prn, 162 cm
eie. Nevistaro Maama
budj, rn, 159 cm
ee. Livuljeb (EVM)
budj, rt, 156 cm
eei. Bictareij
budj, prt, 155 cm
eee. Kimantura AUH
budj, rt, 155 cm


ii. Artjom II oli paljolti Rafun näköinen, rautias budjonnyori. Ori oli kuitenkin jonkin verran raamikkaampi ja rotevampi rakenteeltaan – kaikin puolin Rafua selkeämmin koulutyyppinen. Ori kilpaili kansallisissa kilpailuissa menestyksekkäästi, ja oli samalla jalostuskäytössä. Sen ura oli jo hyvin nuoresta selvillä, sillä Artjom II voitti 3- ja 4-vuotiaana rotunsa ikäluokkakilpailut kouluarvostelun puolella. Jälkeläisiä Artjom on jättänyt yli 20, joista kaikki ovat syntyneet Venäjällä.

ie. Shia oli pienikokoinen ja siro tummanrautias. Tamma oli yksityisomistuksessa ja kilpaili omistajansa kanssa tavoitteellisesti koulua. Shia sijoittui parhaimmillaan Intermediate -tasoilla, vaikka debytoi myös Grand Prixissä. Tamma oli ratsuna hyvin paljon Rafun tyylinen: lempeä ja herkkä. Kiltti luonne ja rauhallisuus koituivat Shian kohtaloksi korkeimmalla tasolla, sillä sen liikkeistä puuttui se viimeinen kipinä, jolla se olisi erottunut muista. Myös Rafulla on jonkin verran samaa ongelmaa ja orin näyttävyys on pitkälti ratsastajasta kiinni. Shialla on Rafun lisäksi yksi tumma tammavarsa, joka on myös menestynyt kilpakentillä. Tammaa yritettiin varsottaa enemmänkin, mutta vanhoilla päivillään se ei enää tiinehtynyt.


Jälkeläiset

s. 06.08.2015 budj-o. D.E. Nestor e. Naica Yemn Om. Cee, VRL-01288
s. 26.02.2017 budj-t. Zemniak Dejana e. Zemniak Dania Om. Layda, VRL-14488
s. 12.05.2017 budj-o. Zemniak Sambor e. Radinka Om. Sakkura, VRL-01417


Kilpailumenestys

Koulutustaso: KO. Grand Prix    RE. 80 cm

PORRASTETUT (VH-profiili)

Saavuttanut maksimitasonsa

KRJ: 6659.08 p. (vt. 11)
ERJ: 3140.18 p. (vt. 7)
VVJ: 3134.33 p. (vt. 7)

Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 5.85 p.
Nopeus ja kestävyys: 4.59 p.
Kuuliaisuus ja luonne: 3134.33 p.
Tahti ja irtonaisuus: 3524.75 p.
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00 p.

CUP-SIJOITUKSET:

31.10.2015    KRJ-Cup - Fiktio - Grand Prix - 9/189
30.06.2016    KRJ-Cup - Aittohaara - Grand Prix - 10/195
31.07.2016    KRJ-Cup - Fiktio - Int II - 10/203
31.10.2016    KRJ-Cup - Hukkapuro - Grand Prix - 13/194
Ori saa laatuarvosteluja varten täydet 40 pistettä kouluratsastuksesta, ja sukulaisia varten täydet 10 pistettä koulusta ja esteiltä (laskuri).

Eetun päiväkirja

 

17.4.2019, Maastossa

Kevät oli vihdoin saapunut Murronmaalle - sillä tavalla oikeasti kunnolla. Auringonpaisteessa lämpötila tuntui lähes helteiseltä, sellaiselta tavalliselta Suomen kesältä, kun juuri tänään ei tuullut. Oli varsin harvinaista, että happamahko Susanna halusi maastoon, mutta tällä kertaa koko maasto oli juuri hänen ideansa. Suski oli ilmoittanut ykskantaan, että tallityöt seis - nyt mennään kun keli on näin hieno.

Tilannetta oli seurannut kurttuotsainen palaveri, kuka ratsastaisi kenelläkin, ehtisikö Viivi koulustaan mukaan (ehti), tarkeniko teepaidalla (Tomin mukaan kyllä) ja kuka ratsastaisi ensimmäisenä. Lopulta päädyttiin siihen, että Viiville annettaisiin joku kiltti tamma, ei ponia, jotta letkan vauhti olisi suunnilleen sama. Suski brändäsi maaston "täysiverimaastoksi", ja valikoi valmentajan yksivaltaisessa ominaisuudessaan itselleen Kikin ja Cecilialle sähäkän Nasran. Päivi puoliksi pakotettiin ottamaan arabeista kiltein Misu ja Viivi sai Maikin, sillä ketään täysiverisistä ei katsottu lapsiturvalliseksi (paitsi Viivin ja Tomin mielestä). Tomille yritettiin puhua Kapua, mutta mies väitti olevansa herralle liian pitkä ja haluavansa mielummin jonkun muun, mutta orin kuitenkin. Lopulta ratsuttajalle annettiin Eetu, koulupainotteinen budjonnyori, jota mies ei ollut ennen ratsastanut (koska koulupainotus).

"Kaikki valmista? Tom, you go first!" Suski kailotti, ja tallipihaan kokoontunut väki nyökkäili.
"Viivi! Takki tai huppari päälle, et ota mallia Tomista!!" Cee komensi, kun huomasi tyttärensä aikeet lähteä pelkässä topissa (kuului "epistä", mutta kerrankin Viivi totteli kiltisti ja ripeästi). Letka lähti Tomin ja hörähteleväisen Eetun johdolla kohti metsää. Viivi ja Maikki pitivät perää, eikä hannovertammalla tuntunut olevan mikään kiire, joten heitä odoteltiin muutamaan otteeseen. Myös Päivi vaikutti tyytyväiseltä Misun rentouteen: arkana ratsastajana tunnettu työntekijä oli pelännyt arabilta pahempaa.

Joukkio pysytteli pitkälti maanteillä ja kärrypoluilla, jotka olivat vihdoin kuivuneet suurimmilta osin. Varjoisissa kohdissa oli paikoin kosteaa ja pettävää, mutta ihanan aurinkoisilla suorilla ei vauhdissa säästelty. Villeimmiksi osoittautuivat Ceen Nasra ja Suskin Kiki, jotka molemmat olisivat halunneet ottaa laukkakilpailun ja ohittaa kaikki. Eetu oli erittäin reipas hänkin, mutta ensimmäisenä kulkevalla ratsukolla ei sentään ollut kilpailuasetelmaa. Loppumatkasta käveltiin pitkään, sillä kenelläkään ei ollut kiirettä tallille tai töiden pariin. Ilma oli niin ihana, ja kerrankin kaikki olivat päässeet lähtemään maastoon samaan aikaan.

- Kirjoittanut omistaja Cee

tausta © Subtle Patterns | kaikki muu © Domenica | virtuaalihevonen | a sim-game horse