hevoset      kasvatus      esittely      muuta

Shiego Yemn   "Eetu"

KRJ-I

† Lopetettu 30.12.2020. Lepää rauhassa <3

Rotu, skpBudjonnynhevosori KasvattajaYemene  
Väri, säkäRuunikko (Ee/AA), 165 cm OmistajaCee Blankley VRL-01288
Ikä, syntynyt26-vuotias (k. 2020), 29.05.2014   KotitalliDomenica Estate  
RekisterinumeroVH14-039-0029 PainotusKouluratsastus, Grand Prix

Eetu ostettiin koululupauksena, oman orini jälkeläisenä Yemenestä, Puolasta. Orivarsasta kasvoi hienompi ja taitavampi kuin saatoimme odottaakaan, eikä loppua kehitykselle näkynyt. Eetusta tuli isänsä tavoin Grand Prix -tasoinen kouluratsu, vaikka edistyminen ottikin oman aikansa (ja olisimme tyytyneet vähempäänkin). Tie GP-radoille ei ollut helppo, sillä orin luonne oli haastava. Liikettä kuitenkin löytyi jopa enemmän kuin isältään, ja iän myötä käsiteltävyys parani. Jalostuksessa Eetua on pyritty käyttämään vain hyväluonteisille tammoille.

Luonteeltaan Eetu on tulinen ja helposti kuumuva, mutta osaavan ratsastajan käsissä melkoinen koulutaituri. Askeleet ovat äärimmäisen näyttävät ja ori kantaa itsensä hyvin. Hoitaessa Eetu peruskiltti, mutta tammat kiinnostavat paljon. Ihmisiä kohtaan Eetulla ei (onneksi) ole minkäänlaista auktoriteettionglemaa, mutta hormonihöyryissään ori saattaa huomaamattaan jyrätä. Käsittelyssä täytyy siis olla itse valppaana ja tarvittaessa orille saa ärähtää ja herättää sen haaveistaan. Ori ei myöskään koskaan potki tai näyki – ainoana vaarana on jäädä sen kohelluksen alle, mikä täytyy tietysti ottaa riskinä vakavasti. Ääniapujen käyttö on suositeltavaa, niin maastakäsin kuin selästäkin. Hoitaminen on muutoin helppoa, sillä Eetu ei ole erityisen herkkähipiäinen tai varautunut. Satulavyölle ei ole tarpeen pullistella, pesukarsina ei aiheuta tuntemuksia ja kuljetusautoonkin ori astelee perässä – ei välttämättä tyynesti, mutta ennakkoluulottomasti. Ryskäämisen mahdollisuus on valitettavasti olemassa, joten varsinkin purkaessa täytyy olla varovainen ja huolehtia omasta turvallisuudestaan.

Ratsuna Eetu on haastava. Etenkin alkuun ori tykkää hörinällään ilmoittaa, että on saapunut paikalle. Varsinkin tammojen seassa ja kilpailupaikoilla se käy ekstrakierroksilla, eikä malttaisi kävellä. Esittämisestään huolimatta Eetu säilyy (yleensä) kuitenkin kuolaimella, eikä lähde täysin käsistä, sillä se inhoaa vahvaa tuntumaa ja kuuntelee pieniäkin pidätteitä. Tanssiaskeleita saattaa vain olla työlästä saada kuriin, eikä se ihan aluksi välttämättä onnistukaan, sillä ori yksinkertaisesti kokoaa liikettään niin pitkään kuin mahdollista. Eetu täytyy saada keskittymään vaatimalla siltä työskentelyä, mutta kovakätiseksi ei saa ryhtyä. Eetu osaa koululiikkeet aina Grand Prix -tasolle asti ja on näyttävä, kunhan sen saa todella kuulolle ja tekemään sen, mitä pyydetään. Nykyään ori on helpompi: alkushow kestää vuosi vuodelta vähemmän aikaa ja Eetu rentoutuu helpommin. Se kantaa itsensä hyvin ja reippaus on helppo kanavoida tekemiseen ja eteenliikkumiseen, sillä ori tulee kyllä takaisin pidätteillä. Vaikean ratsutuksen ja nuoruusvuosien jälkeen siitä on tullut oikeastaan aika huippu.


Saavutukset:
KRJ-I -palkittu joulukuun 2020 tilaisuudessa (8+44+22+20+15 = 109 p.)


   


Sukutiedot

Isälinja (1): Shtraf Artjom
Emälinja (1): Damou Mirshega

i. Shtraf Artjom
budj, rt, 163 cm
KRJ-I
ii. Artjom II (EVM)
budj, rt, 164 cm
iii. Arcanum
budj, prt, 167 cm
iie. Mayskaya
budj, vrn, 164 cm
ie. Shia (EVM)
budj, trt, 160 cm
iei. Salek
budj, trt, 168 cm
iee. Nadym
budj, rt, 162 cm
e. Damou Mirshega
budj, rn, 157 cm
ei. Arpekte Gjorio (EVM)
budj, rn, 160 cm
eii. Platterj
budj, prn, 162 cm
eie. Nevistaro Maama
budj, rn, 159 cm
ee. Livuljeb (EVM)
budj, rt, 156 cm
eei. Bictareij
budj, prt, 155 cm
eee. Kimantura AUH
budj, rt, 155 cm


ii. Artjom II oli paljolti Rafun näköinen, rautias budjonnyori. Ori oli kuitenkin jonkin verran raamikkaampi ja rotevampi rakenteeltaan – kaikin puolin Rafua selkeämmin koulutyyppinen. Ori kilpaili kansallisissa kilpailuissa menestyksekkäästi, ja oli samalla jalostuskäytössä. Sen ura oli jo hyvin nuoresta selvillä, sillä Artjom II voitti 3- ja 4-vuotiaana rotunsa ikäluokkakilpailut kouluarvostelun puolella. Jälkeläisiä Artjom on jättänyt yli 20, joista kaikki ovat syntyneet Venäjällä.

ie. Shia oli pienikokoinen ja siro tummanrautias. Tamma oli yksityisomistuksessa ja kilpaili omistajansa kanssa tavoitteellisesti koulua. Shia sijoittui parhaimmillaan Intermediate -tasoilla, vaikka debytoi myös Grand Prixissä. Tamma oli ratsuna hyvin paljon Rafun tyylinen: lempeä ja herkkä. Kiltti luonne ja rauhallisuus koituivat Shian kohtaloksi korkeimmalla tasolla, sillä sen liikkeistä puuttui se viimeinen kipinä, jolla se olisi erottunut muista. Myös Rafulla on jonkin verran samaa ongelmaa ja orin näyttävyys on pitkälti ratsastajasta kiinni. Shialla on Rafun lisäksi yksi tumma tammavarsa, joka on myös menestynyt kilpakentillä. Tammaa yritettiin varsottaa enemmänkin, mutta vanhoilla päivillään se ei enää tiinehtynyt.


Jälkeläiset

s. 06.08.2015 budj-o. D.E. Nestor e. Naica Yemn Om. Cee, VRL-01288
s. 26.02.2017 budj-t. Zemniak Dejana e. Zemniak Dania Om. Layda, VRL-14488
s. 12.05.2017 budj-o. Zemniak Sambor e. Radinka Om. Sakkura, VRL-01417


Kilpailumenestys

Koulutustaso: KO. Grand Prix    RE. 80 cm

PORRASTETUT (VH-profiili)

Saavuttanut maksimitasonsa

KRJ: 6659.08 pistettä (vt. 11)
ERJ: 3140.18 pistettä (vt. 7)

Tahti ja irtonaisuus: 3524.75 p.
Kuuliaisuus ja luonne: 3134.33 p.
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 5.85 p.
Nopeus ja kestävyys: 4.59 p.

CUP-SIJOITUKSET

01)  31.10.2015    KRJ-Cup - Fiktio - Grand Prix - 9/189
02)  30.06.2016    KRJ-Cup - Aittohaara - Grand Prix - 10/195
03)  31.07.2016    KRJ-Cup - Fiktio - Int II - 10/203
04)  31.10.2016    KRJ-Cup - Hukkapuro - Grand Prix - 13/194
Ori saa laatuarvosteluja varten täydet 40 pistettä kouluratsastuksesta, ja sukulaisia varten täydet 10 pistettä koulusta ja esteiltä (laskuri).

Eetun päiväkirja

 

17.4.2019, Maastossa

Kevät oli vihdoin saapunut Murronmaalle – sillä tavalla oikeasti kunnolla. Auringonpaisteessa lämpötila tuntui lähes helteiseltä, sellaiselta tavalliselta Suomen kesältä, kun juuri tänään ei tuullut. Oli varsin harvinaista, että happamahko Susanna halusi maastoon, mutta tällä kertaa koko maasto oli juuri hänen ideansa. Suski oli ilmoittanut ykskantaan, että tallityöt seis – nyt mennään kun keli on näin hieno.

Tilannetta oli seurannut kurttuotsainen palaveri, kuka ratsastaisi kenelläkin, ehtisikö Viivi koulustaan mukaan (ehti), tarkeniko teepaidalla (Tomin mukaan kyllä) ja kuka ratsastaisi ensimmäisenä. Lopulta päädyttiin siihen, että Viiville annettaisiin joku kiltti tamma, ei ponia, jotta letkan vauhti olisi suunnilleen sama. Suski brändäsi maaston "täysiverimaastoksi", ja valikoi valmentajan yksivaltaisessa ominaisuudessaan itselleen Kikin ja Cecilialle sähäkän Nasran. Päivi puoliksi pakotettiin ottamaan arabeista kiltein Misu ja Viivi sai Maikin, sillä ketään täysiverisistä ei katsottu lapsiturvalliseksi (paitsi Viivin ja Tomin mielestä). Tomille yritettiin puhua Kapua, mutta mies väitti olevansa herralle liian pitkä ja haluavansa mielummin jonkun muun, mutta orin kuitenkin. Lopulta ratsuttajalle annettiin Eetu, koulupainotteinen budjonnyori, jota mies ei ollut ennen ratsastanut (koska koulupainotus).

"Kaikki valmista? Tom, you go first!" Suski kailotti, ja tallipihaan kokoontunut väki nyökkäili.
"Viivi! Takki tai huppari päälle, et ota mallia Tomista!!" Cee komensi, kun huomasi tyttärensä aikeet lähteä pelkässä topissa (kuului "epistä", mutta kerrankin Viivi totteli kiltisti ja ripeästi). Letka lähti Tomin ja hörähteleväisen Eetun johdolla kohti metsää. Viivi ja Maikki pitivät perää, eikä hannovertammalla tuntunut olevan mikään kiire, joten heitä odoteltiin muutamaan otteeseen. Myös Päivi vaikutti tyytyväiseltä Misun rentouteen: arkana ratsastajana tunnettu työntekijä oli pelännyt arabilta pahempaa.

Joukkio pysytteli pitkälti maanteillä ja kärrypoluilla, jotka olivat vihdoin kuivuneet suurimmilta osin. Varjoisissa kohdissa oli paikoin kosteaa ja pettävää, mutta ihanan aurinkoisilla suorilla ei vauhdissa säästelty. Villeimmiksi osoittautuivat Ceen Nasra ja Suskin Kiki, jotka molemmat olisivat halunneet ottaa laukkakilpailun ja ohittaa kaikki. Eetu oli erittäin reipas hänkin, mutta ensimmäisenä kulkevalla ratsukolla ei sentään ollut kilpailuasetelmaa. Loppumatkasta käveltiin pitkään, sillä kenelläkään ei ollut kiirettä tallille tai töiden pariin. Ilma oli niin ihana, ja kerrankin kaikki olivat päässeet lähtemään maastoon samaan aikaan.

- Kirjoittanut omistaja Cee

2015–2019, Tarina siitä, miten Eetusta tuli kilparatsu

Suskista tuli Eetun luottoratsastaja hyvin varhaisessa vaiheessa, eikä kukaan vastustellut. Olin itsekin ihan tyytyväinen, että haasteista sisuuntuva ja rautaisen kokemuksen omaava valmentajani näkisi kaiken vaivan ja kilpailisi Puolan ostoksellani, joka oli omaan makuuni todellakin liian reaktiivinen. Olimme ratsuttaneet Eetun Suskin kanssa kaksin (prosessi, jossa jouduin valitettavan useaan kertaan heittopussiksi nuoren villikon selkään Suskin huudellessa liinan päästä tai milloin mistäkin ylivertaisia ohjeitaan). Eetun nuoruusvuodet olivat vaikeita, mutta juuri Suski esti myymästä oria eteenpäin. Valmentaja väitti sinnikkäästi, että kaiken hankaluuden alla piili potentiaalia, jota kilteistä oreistani ei samaan tapaan löytynyt. Samalla Suski myös perusteli, ihan oikein varmaankin, että tällä ratsutus- ja käytöstasolla joutuisin myymään sen pahasti tappiolla.

Eetu oli tosiaankin raivostuttava saada ratsastaessa läpi ja ihan oikeasti kuulolle, mutta sen liikkeet olivat kuin jostain toisesta maailmasta. Itse asiassa, en ollut koskaan omistanut samalla lailla kokoavaa ja liitävää budjonnyä. Eetua olisi voinut luulla puoliveriseksi, vaikka ratsusukuinen kouluhevonenhan se tietysti tällaisenaankin oli. Eetun isä Rafu oli yksi suosikeistani ja GP-tasolle niin ikään yltänyt budjonny, mutta orit olivat kuin yö ja päivä. Rafun kohdalla korkeimmalla tasolla vaadittava liike täytyi kaivamalla kaivaa, ja ratsastus vaati ääretöntä tarkkuutta. Kokoaminen ei ollut isäorille ollenkaan niin helppoa kuin Eetulle, vaan Rafu vaati aina pitkät lämmittelyt ja osaavan ratsastajan, siinä missä Eetu saattaa tarjota passagea tai vauhdikkaita vaihtoja aivan itsekseen ja omaksi huvikseen. Rafun kanssa korkealle tasolle päästiin työllä ja orin omalla hyvällä työskentelymoraalilla, Eetun kanssa jonkinlaisen luonnollisen lahjakkuuden suitsimisella. Suskista tuli ajan myötä ainoa, joka lähti Eetun kanssa kilpakentille (itse ratsastin sitä välillä kotioloissa, mutta aina en myönnä nauttineeni). Kävi kuin kävikin niin, että riittävän pitkän ajan kuluessa nuoruuden särmät hioutuivat, ja vuosien varrella Eetu ja Suski toivat kotiin paljon ruusukkeita sekä arvostelupapereita, joihin kirjattuja prosentteja isä-Rafu ei koskaan saavuttanut, vaikka sijoituksia keräilikin. Pilke orin silmäkulmassa on kuitenkin säilynyt, eikä samoja ratoja varmaankaan nähtäisi toisten ratsastajien kanssa, niin hitsautuneita viisikymppinen Suski ja Eetu ovat.

- Kirjoittanut omistaja Cee

29.5.2017, Isä ja poika

Päätimme Suskin kanssa ensimmäistä kertaa ratsastaa Eetun ja Nestorin samaan aikaan. Eetu oli jo mennyt paljon eteenpäin, vaikkei ollutkaan mikään herrasmies; testaili toki edelleen ja keksi metkujaan, mutta oli Suskilla (ainakin tänään) täysin hallinnassa. Nestori, Eetun esikoispoika suosikkitammastani Naicasta, oli sen sijaan vasta hiljattain ratsutettu. Tykkäsin Nestorista jo nyt enemmän kuin isästään, mutta Suski katsoi sitä hieman nenänvarttaan pitkin ja sanalla sanoen mielestäni turhan happamasti.

"Ei siitä taida tulla Eetun veroista", valmentaja huomautti ruunikkonsa selästä.
"Älä nyt, toinen on vasta eskarilainen. Et voi tuomita noin. Katso nyt sen väritystäkin! Niin kaunis sävy", huokailin ja silitin samalla ratsuni rautiasta kaulaa. Nestori oli vielä aika lihasköyhä ja reppanan näköinen, mutta tykkäsin sen tyyneydestä. Oripoika oli kyllä utelias ja energinen, mutta se ei ryskännyt vauhdilla kohti tuntematonta isänsä tapaan, vaan oli jossain määrin harkitsevaisempi. Enemmän kuin isänisänsä...

"Se on kuin Rafu", Suski töksäytti pukien ajatukseni sanoiksi, paljon törkeämmällä ulosannilla tosin.
"Ajattelin juuri samaa. Tosin pidän sitä hyvänä asiana", huomautin kärkkäästi, johon valmentajani tuhahti peittelemättä.
"Cee-kulta, sinulla on hassu tapa kavahtaa kaikkein lahjakkaimpia ratsujasi. Haluatko menestyä kasvattajana vai saada aikaiseksi... no, tuollaisia lupsakoita nalleja? Katso nyt sitä. Neljävuotias ja kulkee kuin tuntiratsu", Suski maalaili (värityskynällä, sanoisin, sillä aivan tuntiratsumaiselta Nestori ei tuntunut, ennemminkin rusakolta joka saattaisi pian syöksähtää tuntemattomaan suuntaan kesken kevyen ravin).

Kevensin hieman hitaammin ja annoin pikkuorille tilaa edestä. Ravi hidastui kaarteeseen ja tasapaino tuntui onneksi löytyvän, ja uskalsin vastata lennokkaita väistöjä ratsastavalle Suskille oman keskittymiseni lomasta.
"Haluan kasvattaa hyväluonteisia hevosia! Budjonnyjä ei ole liikaa, haluan että ne saavuttavat mainetta miellyttävällä ratsastettavuudellaan ja monipuolisuudellaan. Laadukkaita harrasteratsuja, edullisempia kuin tasoisensa puoliveriset – jotain sellaista, tiedäthän. Ei hankalasti ratsastettaville, reaktioherkille huippuhevosille ole Suomessa loputonta markkinaa. Pitäisi alkaa sitten kärrätä tuollaisia Eetuja ulkomaille. Sitä paitsi, saattaahan Eetun varsoista tulla vaikka mitä, Zemniakiin on syntynyt keväällä kaksi – enkä kyllä sanoisi Nestoristakaan vielä mitään. Katso nyt, onhan tällä liikettä!"

"Niin niin", Suski puhisi ja teki juuri Eetun kanssa suorastaan naamalle hierotun hienoja temmonvaihteluja laukassa. "Olet kultarakas silti hieman kunnianhimoton. Mutta okei, lupaan auttaa Nestorin kanssa. Katsotaan muutaman vuoden päästä, josko kiipeäisin sen selkään. Nyt se näyttää, hmmph, no, hieman liian vihreältä makuuni."

- Kirjoittanut omistaja Cee

tausta © Subtle Patterns | kaikki muu © Domenica | virtuaalihevonen | a sim-game horse