hevoset      kasvatus      esittely      muuta

Zinoviy   "Dino"

ERJ-I


Rotu, skpBudjonnynhevosori KasvattajaSusiraja  
Väri, säkäRautias (ee/Aa), 166 cm OmistajaCee Blankley VRL-01288
Ikä, syntynyt18-vuotias, 10.08.2013   KotitalliDomenica Estate  
RekisterinumeroVH13-039-0044 PainotusEsteratsastus, re. 150 cm

Dino saapui minulle Domenicaan houkutuksien kautta. En ollut todellakaan harkinnut uuden oriin (tai tammankaan) hankkimista hevoslauman jatkeeksi, mutta tarjous oli tällä kertaa kertakaikkiaan mahdoton ohittaa. Keli oli mitä mainioin, kerrankin Suomen kesä näytti parhaita puoliaan ja ulkona oli viimeisiä, kunnon intiaanikesän hellepäiviä. Olin siis erittäin hyvällä tuulella (liian hyvällä torjuakseni myyntitarjouksen), kun Susirajasta soiteltiin. narri ja Lissu kertoilivat kasvattieni kuulumisia ja puheeksi tuli erityisesti Ce's Shilka, Hikeksi kutsuttu kaunis budjonnyitamma. Hikke oli haalinut huomattavaa menestystä esteradoilta - enemmän, kuin mitä sen vanhemmilla oli. Susirajalla oli jo yksi jälkeläinen tammasta, ori, joka oli sekin osoittautunut erinomaiseksi suoritushevoseksi.

Kysymys siis kuului - haluaisinko tammasta, omasta kasvatistani, itselleni varsan? Nyt kun menestystä ja jälkeläisnäyttöä oli jo... ja kun tamma oli vielä lisääntymiskykyinen. Niin, halusinko? Ihanan, kaksipolvisen budjonnyivarsan menestyneestä tammasta, jonka suvussa oli omia hevosiani. Perkuleen auringonpaiste ja hyvä tuuli - totta kai halusin! Ei mennyt kauaa, kun orini Viton spermaa kerättiin putkeen ja lähetettiin Susirajaan Hiken siemennystä varten. Ja sitten se olikin jo tiineenä. Ja varsa syntyi. Pieni, ihastuttava rautias ori. Ipana, joka oli kuuleman mukaan ihan riiviö. Kävin pariin otteeseen Susirajassa ihastelemassa oria ja maksoin pikkuisen kuluja. Sitten se ipana-apina olikin jo luovutusikäinen ja trailerimatkalla Domenicaan. Sitten olikin tallissa yksi nuori ja koulimaton raakile lisää.

Dino oli kyllä oikein suloinen ja ihastuttava hevosenalku, mutta kaikki se energiamäärä ja oripojan kokeilut ottivat kyllä alkuun aika pahastikin hermoille. Perusasiat olivat kuta kuinkin hallinnassa, talutus onnistui, riimu meni päähän ja pysyi siellä, harjaus ja lääppiminen oli okei, kunhan ei kestänyt liian kauaa. Kärsimättömyyttä tällä pojalla nimittäin riitti - ja riittää vieläkin. Vakuuttelin itselleni, ettei saa vaipua epätoivoon! Pojat on poikia, eikä Dino sentään ihan mahdoton ollut. Oripoika saikin viettää useamman villin nuoruusvuoden pienessä kurittomuudessa Wallu-kaverin kanssa riekkuen. Irtohypytyskokeilut osoittivat jo varhain, että pikkuherrassa on kuin onkin paljon potentiaalia ja siihen kannattaa todella satsata.

Tätä nykyä Dino on edelleen luonteeltaan melko kuriton, ja siitä taitaakin jäädä ikuinen pojankoltiainen. Energisyydestä on kuitenkin tullut iän myötä hallittavampaa ja yhdessä hyppyinnostuksen kanssa se on estehevoselle suorastaan vahvuus. Käsittely on myös hieman helpottunut, vaikka Dino ikuinen sählä jossain määrin onkin. Uusissa tilanteissa herra käyttäytyy nykyään rennommin, eivätkä esimerkiksi kilpailupaikat herätä sen suurempia tunteita. Lastaus ja kuljetus sujuvat rutiinilla, sama kuin kengitykset, pesut ynnä muut. Myös Dinon kouluosaaminen on vahvistunut, mikä on mahdollistanut myös kenttäratsastuksessa kilpailemisen. Hyppääminen on kuitenkin edelleen herran vahvuus ja intohimoa esteitä kohtaan riittää. Maastossa Dino on todella reipas, mutta hallittavissa. Pidätteet menevät nykyään oikeaan osoitteeseen, joten kehitystä on ehdottomasti tapahtunut.


Saavutukset:
EV-II -palkittu Estevarsojen laatuarvostelun tammikuun 2014 tilaisuudessa (110-130 cm: 7+9+8+7+6=37p.)
ERJ-I -palkittu marraskuun 2016 tilaisuudessa (5,5 + 42 + 20 + 20 + 15 = 102,5 p.)


 


Sukutiedot

Isälinja (2): Zavidovo Ion - Zaviduy
Emälinja (2): Ce's Shilka - Siperia

i. Zavidovo Ion
budj, rt, 162 cm
ERJ-III, KERJ-III
ii. Zaviduyu
budj, rn, 160 cm
iii. Luchshiy (EVM)
budj, trn, 164 cm
iie. Kolepny (EVM)
budj, rt, 158 cm
ie. Sukhaya Pogoda
budj, rt, 160 cm
iei. Preus (EVM)
budj, rt, 159 cm
iee. Goda (EVM)
budj, rt, 162 cm
e. Ce's Shilka
budj, rnkm, 165 cm
ei. Krokodil Gena
budj, mkm, 169 cm
ERJ-II, KERJ-II
eii. Alexander II (EVM)
budj, km, 171 cm
eie. Ljudmila (EVM)
budj, vrt, 167 cm
ee. Siperia
budj, rt, 166 cm
eei. Lofvril (EVM)
budj, prt, 168 cm
eee. Yekaterina (EVM)
budj, rt, 162 cm


Dinon isä Zavidovo Ion on myöskin omistamani budjonnyiori. Vitoksi kutsuttu, komea Ionicin kasvatti on rautias esteori. Ori kilpailee esteiden lisäksi kenttäratsastuksessa, ja onkin ratsuna varsin monipuolinen. Kilpaileminen on vielä kesken, eikä herraa ole vielä sen suuremmin jalostuksessakaan käytetty. Vito vaikuttaa kuitenkin oikein potentiaaliselta kisaradoilla - se tulee varmasti vielä saamaan menestystä. Viton isä, Dinon isänisä Zaviduyu on komea koulupainotteinen budjonnyiori. Ionicin omistama, Venäjältä tuotu ori on varsinainen monitoimihevonen. Zaviduyu osaakouluratsastuksen lisäksi hypätä kohtalaisesti ja se on opetuttu ajollekin.

iii. Luchshiy säväyttää mahtavilla liikkeillään, vaikkei varsinaista menestystä kouluratsastuksesta olekaan herunut. Haasteena tämän oriin kanssa on ollut vaativa ratsastettavuus, joten kaikki potentiaali ei ole tullut esille. iie. Kolepny on varmastikin Zaviduyun monipuolisuuden takana. Kolepny oli nimittäin myös varsin lahjakas. Nuorena tamma kilpaili laukoissa, mutta koulutettiin sittemmin englantilaisen ratsastuksen puolelle. Rautias, pienikokoinen Kolepny kilpailikin helpoissa koulu- sekä kenttäratsastusluokissa hyvällä menestyksellä.

Dinon isänemä Sukhaya Pogoda on kaunis, melko pienikokoinen ja siro budjonnyitamma. Rautias Pogoda on Ionicin hevosia ja puhtaasti jalostuskäytössä. iei. Preus oli melko vähäisessä jalostuskäytössä elinaikanaan, sillä vaikka orilla oli komea rakenne ja melko hyvä suku, siltä uupui kilpailutulokset. Preus oli jatkuvasti loukkaantuneena, eikä se näin ollen saanut näyttöjä suoritustaidoistaan.

iee. Goda tulee lahjakkaasta estesuvusta. Godan vanhemmat ovat erinomaisia estehevosia, ja varsalta odotettiinkin paljon. Tamma loistikin jo nuorena niin näyttelyissä kuin irtohypytystilaisuuksissakin, ja kahmi ison kasan nuorille jaettuja palkintoja. Kuitenkaan Godasta ei koskaan tullut sitä superlahjakkuutta mitä piti, sillä ratsutuksessa mentiin pahasti pieleen. Tammaa väitettiin liian vaikealuonteiseksi ja lopulta sitä jopa kohdeltiin kaltoin. Goda kiersi omistajalta ja ratsastajalta toiselle, sen luonteesta tuli pelokas ja sitä myöten vihainen. Lopulta tamma päätyi eräälle kasvattajalle. Luonnekin tasottui tamman varsottua muutaman kerran ja vietettyä turvallista, tasaista elämää. Godan omista varsoista on tullut oikein hyviä ja haluttuja estehevosia.

Dinon emä Ce's Shilka on Susirajan omistama kasvattini. Tamma on peruskiltti ja ehdoton esteosaaja. Sijoituksia neitokainen on napsinut esteiltä reilut 50, tästä kasvatista saa siis olla aidosti ylpeä! Jälkeläisiä tammalla on Dinon lisäksi yksi. Shilkan isä, Dinon emänisä Krokodil Gena on omistamani komea kimo budjonnyiori. Krokoksi kutsuttu ori jatkaa edelleen kilpailu- ja siitosuraansa. Emänemä Siperia on niin ikään omistuksessani oleva siro, rautias budjonnyitamma. Myös Siperia on edelleen kilpailu- ja siitoskäytössä, ura vaikuttaa oikein lupaavalta. Tammalla on jo muutama hyvin menestynyt jälkeläinen.

eii. Alexander II on suurikokoinen kimo budjonnyi. Yli 170cm korkea ori on taitava niin esteillä kuin kenttäratsastuksessakin. Tällä hetkellä ori on pelkässä jalostuskäytössä, mutta se on kilpaillut varsin hyvällä menestyksellä. Ori periytyy laukkasuvusta, ja Alexanderin isä onkin englantilainen täysiverinen. Oriin emä sen sijaan on jo edesmennyt estekäyttöinen budjonnyi. eie. Ljudmila oli erittäin kaunis, siro ja hyvärakenteinen budjonnyitamma. Tamma ihastutti kauniilla vaaleanrautiaalla värityksellään ja puhtailla liikkeillään. Kroko on Ljudmilan ainoa jälkeläinen, sillä tamma menehtyi jo nuorena hiekkaähkyyn. Tamma oli ollut lupaava niin kouluratsastuksen kuin esteidenkin puolella, vaikka olikin hieman arka luonteeltaan. Mainittavaa menestystä se ei ehtinyt hankkimaan.

eei. Lofvril on edesmennyt, Englannissa asunut laukkapainotteinen budjonnynhevosori. Herra teki ennen eläkkeelle siirtymistään pitkän ja menestyksekkään uran laukkojen parissa. Lofvril on Venäjällä syntynyt, mutta lähtenyt ulkomaille jo 2-vuotiaana. Ori polveutuu hienoista laukkahevosista. Erityisen hienoksi Lofvrilin suvun tekee vieläpä se, että täysiverisiä löytyy vasta hyvin kaukaa sukutaulusta - laukkauraa tehneet "esi-isät" ovat budjonnyitä puhtaimmillaan. Luonteeltaan ori oli kuuleman mukaan fiksusti käyttäytyvä, mutta reipas ja energinen pakkaus. Herran kanssa on kokeiltu myös rataesteillä kilpailua, mutta vähän huonommalla menestyksellä. Tosin irtohypytyksessä ori on hypännyt 170 cm esteitä, eli hyppylahjojen puutteesta tuskin oli kyse.

eee. Yekaterina oli taas hiukan erilainen budjonnyi verrattuna Sissin isään Lofvriliin. Yekaterina oli yksityisenä harrastehevosena puolen elämäänsä, kunnes 12-vuotiaana sille tuli - ilmeisesti liiallisen rasituksen seurauksena - pahoja jalkavammoja. Erityisesti takajalkojen jänteet olivat huonossa kunnossa, eivätkä ottaneet parantuakseen, joten tammaa tarjottiin puoli-ilmaiseksi siittolan käyttöön. Siittolassa kiinnostuttiinkin tamman suvusta, sillä isä, Dinon eeei. Commondor Rodion edustaa harvinaisempaa budjonnyilinjaa, esteratsastuksessa hyvin menestynyttä sellaista. Commondor oli erikoinen lisäksi siksi, että se on kolmessa polvessa muualla kuin Venäjällä syntynyt budjonnyi. Siittola katsoi siis saavansa tammasta hiukan uutta verta jalostukseensa. Yekaterina osoittautui siittolalle löydöksi myös siinä mielessä, että tammalla on harvinaisen hyvä ja virheetön rakenne budjonnynhevoseksi. Myös perusluonne oli kohdallaan ja tamma jättikin hienoja jälkeläisiä.


Jälkeläiset

s. 07.06.2013 #1  budj-r. D.E. Zshilo e. Ce's Milena Om. Iina, VRL-01288
s. 12.11.2014 #2  budj-t. Piekny Vanda ABG e. Visnija Yemn Om. Ireth, VRL-03777


 


Kilpailumenestys

Koulutustaso: KO. Vaativa B    RE. 150 cm    ME. 130 cm    KE. CIC4

PORRASTETUT (VH-profiili)

Saavuttanut maksimitasonsa

ERJ: 5676.89 pistettä (vt. 10)
KERJ: 2499.98 pistettä (vt. 6)
KRJ: 3413.78 pistettä (vt. 7)

Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 2411.12 p.
Nopeus ja kestävyys: 88.86 p.
Kuuliaisuus ja luonne: 3265.77 p.
Tahti ja irtonaisuus: 148.01 p.

ESTERATSASTUS

01)  14.12.2013    ERJ - Zurück - 150 cm - 4/30
02)  18.12.2013    ERJ - Zurück - 150 cm - 3/39
03)  19.12.2013    ERJ - Zurück - 150 cm - 2/39
04)  20.12.2013    ERJ - Graft - 120 cm - 6/40
05)  21.12.2013    ERJ - Zurück - 150 cm - 2/39
06)  28.12.2013    ERJ - Jadessa Wbs - 150 cm - 2/50
07)  01.01.2014    ERJ - Jadessa Wbs - 150 cm - 4/50
08)  03.01.2014    ERJ - Revenance - 150 cm - 4/61
09)  08.01.2014    ERJ - Cirion Stud - 150 cm - 2/30
10)  10.01.2014    ERJ - Cirion Stud - 150 cm - 3/30
11)  11.01.2014    ERJ - Cirion Stud - 150 cm - 3/30
12)  12.01.2014    ERJ - Cirion Stud - 150 cm - 2/30
13)  13.01.2014    ERJ - Whispering H - 120 cm - 5/36
14)  13.01.2014    ERJ - Dark Side - 150 cm - 3/30
15)  14.01.2014    ERJ - Dark Side - 150 cm - 2/30
16)  15.01.2014    ERJ - Welmon Field - 150 cm - 3/18
17)  19.01.2014    ERJ - Domenica - 150 cm - 4/40
18)  19.01.2014    ERJ - Domenica - 150 cm - 6/40
19)  19.01.2014    ERJ - KK Ginger - 140 cm - 3/31
20)  22.01.2014    ERJ - Heavyweight D - 150 cm - 5/30
21)  22.01.2014    ERJ - Jadessa Wbs - 150 cm - 4/40
22)  23.01.2014    ERJ - Jadessa Wbs - 150 cm - 3/40
23)  25.01.2014    ERJ - Jadessa Wbs - 150 cm - 2/40
24)  25.01.2014    ERJ - KK Ginger - 140 cm - 6/50
25)  26.01.2014    ERJ - Domenica - 150 cm - 2/30
26)  27.01.2014    ERJ - Revenance - 150 cm - 3/30
27)  27.01.2014    ERJ - Heavyweight D - 150 cm - 4/30
28)  28.01.2014    ERJ - Heavyweight D - 150 cm - 2/30
29)  28.01.2014    ERJ - Tuuliharja - 150 cm - 1/100
30)  28.01.2014    ERJ - Tuuliharja - 150 cm - 9/100
31)  29.01.2014    ERJ - Skurvash - 150 cm - 4/30
32)  30.01.2014    ERJ - Jadessa Wbs - 150 cm - 1/40

33)  31.01.2014    ERJ - Jadessa Wbs - 150 cm - 6/40
34)  31.01.2014    ERJ - Jadessa Wbs - 150 cm - 1/40
35)  01.02.2014    ERJ - Heavyweight D - 150 cm - 5/30
36)  02.02.2014    ERJ - Tuuliharja - 140 cm - 3/82
37)  04.02.2014    ERJ - Skurvash - 150 cm - 1/30
38)  04.02.2014    ERJ - Skurvash - 150 cm - 5/30
39)  05.02.2014    ERJ - Skurvash - 150 cm - 3/30
40)  06.02.2014    ERJ - Heavyweight D - 150 cm - 4/30
41)  06.02.2014    ERJ - Marabu - 150 cm - 2/24
42)  07.02.2014    ERJ - Dark Side - 150 cm - 3/30
43)  07.02.2014    ERJ - Dark Side - 150 cm - 3/30
44)  09.02.2014    ERJ - Dark Side - 150 cm - 1/30
45)  10.02.2014    ERJ - Dark Side - 150 cm - 1/30
46)  14.02.2014    ERJ - Dark Side - 150 cm - 3/30
47)  02.08.2014    ERJ - Diethelm - 150 cm - 2/44
48)  05.08.2014    ERJ - Diethelm - 150 cm - 1/47
49)  06.08.2014    ERJ - Diethelm - 150 cm - 3/47
50)  06.08.2014    ERJ - Diethelm - 150 cm - 6/44
51)  09.08.2014    ERJ - Diethelm - 150 cm - 5/44
52)  14.08.2014    ERJ - Shangri La - 150 cm - 1/30
53)  15.08.2014    ERJ - Shangri La - 150 cm - 1/30
54)  16.08.2014    ERJ - Shangri La - 150 cm - 1/30
55)  17.08.2014    ERJ - Shangri La - 150 cm - 4/30
56)  19.08.2014    ERJ - Shangri La - 150 cm - 2/30
57)  21.08.2014    ERJ - Shangri La - 150 cm - 3/30
58)  21.08.2014    ERJ - Shangri La - 150 cm - 4/30
59)  24.08.2014    ERJ - Ramya Ranch - 150 cm - 4/29
60)  26.08.2014    ERJ - Ramya Ranch - 150 cm - 4/29
61)  28.08.2014    ERJ - Ramya Ranch - 150 cm - 1/29
62)  29.08.2014    ERJ - Ramya Ranch - 150 cm - 3/29
63)  30.04.2016    ERJ-Cup - KK Ginger - 140 cm - 7/153
64)  31.05.2016    ERJ-Cup - Ventos - 140 cm - 3/140

KENTTÄRATSASTUS

01)  16.12.2013    KERJ - Susiraja - CIC4 - 2/30
02)  27.12.2013    KERJ - Satulinna - CIC4- 3/37
03)  28.12.2013    KERJ - Satulinna - CIC4 - 1/29
04)  29.12.2013    KERJ - Satulinna - CIC4 - 5/37
05)  30.12.2013    KERJ-Cup - Taikakuu - CIC4 - 4/67
06)  15.01.2014    KERJ - KK Ginger - CIC4 - 5/39
07)  16.01.2014    KERJ - KK Ginger - CIC4 - 5/39
08)  20.01.2014    KERJ - Susiraja - CIC4 - 1/40
09)  19.02.2014    KERJ - Satulinna - CIC3 - 4/50
10)  06.03.2014    KERJ - Jadessa Wbs - CIC3 - 2/32
11)  07.03.2014    KERJ - Jadessa Wbs - CIC3 - 4/32
12)  09.03.2014    KERJ - Jadessa Wbs - CIC3 - 3/32
13)  10.03.2014    KERJ - Jadessa Wbs - CIC4 - 1/43
14)  23.03.2014    KERJ - Ryöväri - Tuttari - 4/32
15)  26.05.2014    KERJ - Foxvale - CIC4 - 1/40
16)  29.05.2014    KERJ - Foxvale - CIC4 - 3/40
17)  13.10.2014    KERJ - Domenica - CIC4 - 5/28
18)  14.10.2014    KERJ - Domenica - CIC4 - 3/28
19)  26.10.2014    KERJ - Foxvale - CIC4 - 3/40

20)  12.11.2014    KERJ - Abgelengenheit - CIC4 - 1/30
21)  24.12.2014    KERJ - Taikakuu - CIC3 - 3/49
22)  26.12.2014    KERJ - Taikakuu - CIC3 - 3/50
23)  29.12.2014    KERJ - Taikakuu - CIC3 - 6/49
24)  02.01.2015    KERJ - Thrillium - CIC4 - 2/30
25)  03.01.2015    KERJ - Thrillium - CIC4 - 4/30
26)  22.03.2015    KERJ - Whispering H - CIC4 - 3/30
27)  28.05.2015    KERJ - KK Reiter - CIC4 - 2/28
28)  10.06.2015    KERJ - KK Reiter - CIC4 - 3/28
29)  15.06.2015    KERJ - KK Reiter - CIC4 - 4/28
30)  16.06.2015    KERJ - KK Reiter - CIC4 - 1/28
31)  02.06.2016    KERJ - KK Reiter - CIC3 - 3/29
32)  08.06.2016    KERJ - KK Reiter - CIC3 - 3/29
33)  10.06.2016    KERJ - KK Reiter - CIC3 - 3/29
34)  15.06.2016    KERJ - KK Reiter - CIC3 - 4/29
35)  30.10.2016    KERJ-Cup - KK Bailador - CIC4 - 7/72
36)  30.11.2018    KERJ-Cup - Kalman - CIC4 - 3/52
37)  31.03.2019    KERJ-Cup - Kannelniemi - CIC3 - 5/31

MAASTOESTERATSASTUS

01)  15.12.2013    MEJ-Cup - KK Bailador - 130 cm - 3/31
02)  29.01.2014    MEJ - Special Ring - 130 cm - 2/20
03)  15.03.2014    MEJ-Cup - KK Bailador - 130 cm - 3/12

Dinon päiväkirja

24.02.2014, Estevalmennus

Saavuin maneesille Ceen ja Dinon kanssa samaa matkaa tallista ja aloin heti koota pientä harjoitusrataa. Sillä aikaa ratsukko lämmitteli omatoimisesti ympyröillä ja kiemuroilla siirtymisten tahdittamina. Alkukäynnit olikin hoidettu jo maastossa, jonne pääsin itse mukaan Dinon isällä, budjonnyori Vitolla. Virkistävän aloituksen jälkeen ratsukko oli reipas, ja Dino oli selkeästi täpinöissään jäätyään maneesiin yksin.

Kehotin ratsukon aloittamaan pitkän sivun käyntipuomeilta, nostamaan laukan lyhyen sivun keskeltä ja kääntymään sitten keskihalkaisijan ristikolle. Dino hyppäsi sutjakasti, joskin Ceellä oli urakka hillitä orin intoa. Jo käyntipuomeilla Ceen tuli kiinnittää tarkkutta Dinon tempoon sillä orin tahti meinasi olla joko turhan kiireistä tai sitten pidättyväistä. Seuraavilla kerroilla Cee sai teettää Dinolla ensin pääty-ympyrän laukassa ennen ristikkoa ja johan vauhti vähän höllentyi. Lisäsin ristikon eteen laukkapuomeja ja toisen ristikon ensimmäisen perään. Harjoittelimme lisää hillittyä lähestymistä ja Dino hyppäsi kerta kerran jälkeen siistimmin.

Jumppasarjasta muotoutui vähitellen kunnon rata, sisältäen pystyesteitä, okserin ja matalan kolmoissarjan. Korotin radan esteitä vaiheittain, kahta niistä 150 senttimetriin asti. Dinon hyppy oli ponteva eikä korkeus teettänyt ongelmia. Haastetta ratsukko sai käännöksistä, joiden ongelmakohtia hioimme viimeistä yksityiskohtaa myöten. Dinon suoristaminen ja valmistaminen käännöksestä seuraavalle esteelle teetti myös töitä, mutta lopulta rata alkoi sujua maltilla ja kauniisti läpi. Loppukävelyissä Dino vaikutti oikein rennolta ja ratsastaja tyytyväiseltä. Dinossa on lupausta pitkälle!

Valmentajana lyllis

Perjantai 5.11.2013, Ratsutusta

Oh my. Juttelin muutaman tutun tallinomistajan ja kasvattajan kanssa, ja pohdin ääneen, kuinka on mahdollista että budjonnyikasvattini ovat luonteeltaan rauhallisia ja hannoverit järjestäen haastavia. Naureskeltiin, että eiköhän ne kantatammat ole luonteeltaan sellaisia. No. Sitten mietin asiaa hieman pidemmälle ja tajusin - Dino. Kamala kauhukakara Dino! Poikkeus koko hemmetin kuvioon - sillä tämä nuori budjonnyiherra oli kaikkea muuta kuin rauhallinen. Ehkä se johtui Wallusta, Dinon kauheasta muutamaa kuukautta vanhemmasta hannover tarhakaverista? Kiukutellen hipsuttelin talliin, ja ryhdyin tosissani miettimään Dinoa. Ori oli nyt vähän alle kolmivuotias - voisi olla aika hypätä ensi kertaa selkään. Ratsutus oli jo aloitettu kaksivuotiskesänä, ensin varusteisiin totuttamalla ja sitten juoksuttamalla. Sama on jatkunut tähän asti. Etsin tallista Tomin, ratsuttajamme, joka olikin juuri siivoamassa karsinaa.

"Hei Tom", aloitin varovasti.
"Mmmm, niin?"
"Ajattelin vaan, jos sulla olis hetki aikaa."
"Riippuu vähän, mitä meinasit pyytää? Mutta kai joo", Tom naureskeli vaikealle ilmeelleni. Olin hyvin tietoinen, että meillä oli sopimus. Tom kiipeäisi ensimmäisenä hannovervarsojen selkään, minä budjonnyiden. Oltiin tehty sopimus ennen kuin Tom oli päässyt tutustumaan hevosiin - kumpikaan meistä ei varsinaisesti halunnut ratsuttaa rodeovarsojani.
"Ajattelin, että kun sulla on nyt niiiin hyvää kokemusta ja harjaantunut tasapaino, että jos voisit tänään hypätä Dinon selkään. Voisin vaikka juoksuttaa sen ensin", sain sanottua.
Silmät tuikkien Tom piikitteli sopimuksestamme (ja siitä paljon sen rikkominen minulle maksaisi), mutta yllytyshulluna otti haasteen vastaan. Tom siivosi karsinan loppuun samalla, kun spekuloimme Dinon reaktiota. Lähdin hakemaan Dinoa tarhasta, ja oripoika oli samantien hieman epäluuloinen. Harjasin ja varustin komean rautiaan hoitopaikalla, ja jännitin Tomin puolesta. Pian mies saapuikin ratsastus varustuksessaan, ja lähdimme yhdessä maneesiin.

Taluttelin Dinoa noin kymmenen minuutin verran, sitten ryhdyin juoksuttamaan. Muutamat ilopukit alkuun - muuten oripoika pysytteli kuuliaisesti haluamassani askellajissa. Vartin päästä päätimme uskaltautua kokeiluun. Tämä oli aina jokaisen kohdalla jännittävä hetki! Talutin Dinon penkin viereen, ori pysyi ihmeen hyvin paikallaan. Tom antoi ylävartalollaan hieman painetta satulan päälle, ja Dino hermostui hiukan. Toistimme samaa useaan kertaan, kunnes Dinoa ei enää häirinnyt pienoinen paine selässä. Sitten Tom meni varovasti mahalleen Dinon selkään - ori ei vaivautunut reagoimaan mitenkään. Vaisun nyökkäyksen kautta Tom vihdoin kiipesi kokonaan selkään, hyvin hyvin varovaisesti. Dino oli kuin jähmettynyt paikalleen, ehkäpä pikkuinen ei uskaltanut liikkua mihinkään?

Pyysin Dinoa varovasti eteenpäin, ja ensiaskeleen jälkeen ori hieman pelästyi selässään möllöttävää ylimääräistä painoa, joka ei kadonnutkaan - herra otti muutamat hermostuneet raviaskeleet. Mutta siinä se - pystyin taluttamaan muutaman kierroksen ilman mitään hepuleita. Dino on sittenkin fiksu - vau! Tomkin oli tyytyväinen, joskaan mies ei lakannut haukkumasta minua nynnyksi. Sivuutin kaikki kommentit, ja olin kasvattajana oikein onnessani. Tästä tämä lähtee.

Kirjoittanut omistaja Cee

Syyskuu 2013, Dino saapuu talliin

Dino saapui minulle Domenicaan houkutuksien kautta. En ollut todellakaan harkinnut uuden oriin (tai tammankaan) hankkimista hevoslauman jatkeeksi, mutta tarjous oli tällä kertaa kertakaikkiaan mahdoton ohittaa. Keli oli mitä mainioin, kerrankin Suomen kesä näytti parhaita puoliaan ja ulkona oli viimeisiä, kunnon intiaanikesän hellepäiviä. Olin siis erittäin hyvällä tuulella (liian hyvällä torjuakseni myyntitarjouksen), kun Susirajasta soiteltiin. narri ja Lissu kertoilivat kasvattieni kuulumisia ja puheeksi tuli erityisesti Ce's Shilka, Hikeksi kutsuttu kaunis budjonnyitamma. Hikke oli haalinut huomattavaa menestystä esteradoilta - enemmän, kuin mitä sen vanhemmilla oli. Susirajalla oli jo yksi jälkeläinen tammasta, ori, joka oli sekin osoittautunut erinomaiseksi suoritushevoseksi.

Kysymys siis kuului - haluaisinko tammasta, omasta kasvatistani, itselleni varsan? Nyt kun menestystä ja jälkeläisnäyttöä oli jo... Nyt kun tamma oli vielä lisääntymiskysyinen. Niin, halusinko? Ihanan, kaksipolvisen budjonnyivarsan menestyneestä tammasta, jonka suvussa oli omia hevosiani. Perkuleen auringonpaiste ja hyvä tuuli - totta kai halusin! Ei mennyt kauaa, kun orini Viton spermaa kerättiin putkeen ja lähetettiin Susirajaan Hiken siemennystä varten. Ja sitten se olikin jo tiineenä. Ja varsa syntyi. Pieni, ihastuttava rautias ori. Ipana, joka oli kuuleman mukaan ihan riiviö. Kävin pariin otteeseen Susirajassa ihastelemassa oria ja maksoin pikkuisen kuluja. Sitten se ipana-apina olikin jo luovutusikäinen ja trailerimatkalla Domenicaan. Nyt on tallissa yksi nuori ja koulimaton raakile lisää.

Dino on kyllä oikein suloinen ja ihastuttava hevosenalku, mutta kaikki se energianmäärä ja oripojan kokeilut ottavat kyllä hermoille. Perusasiat ovat kuta kuinkin hallinnassa, talutus onnistuu, riimu menee päähän ja pysyy siellä, harjaus ja lääppiminen on okei, kunhan ei kestä liian kauan. Kärsimättömyyttä tällä pojalla nimittäin riittää. Mutta mutta, vielä ei saa vaipua epätoivoon! Pojat on poikia, eikä Dino sentään ihan mahdoton ole. Oripoika saakin viettää villejä nuoruusvuosiaan pienessä kurittomuudessa kaveri-Wallun kanssa riekkuen. Sitä paitsi, irtohypytyskokeilut ovat jo osoittaneet, että tässä pikkuherrassa on kuin onkin paljon potentiaalia.

Kirjoittanut omistaja Cee

kuvat © VRL-08682 | tausta © Subtle Patterns | kaikki muu © Domenica | virtuaalihevonen | a sim-game horse