Azadeh al Najya ox

desi

Rotu, verilinjaArabialainen täysiverinen, SEA = Straight Egyptian Kasvattajaal Najya  
Väri, skp, säkäRautiaankimo (ee/aa) tamma, 148 cm OmistajaCee Blankley, VRL-01288
Ikä, syntynyt12-vuotias, 07.03.2014   KotitalliDomenica Estate  
RekisterinumeroVH14-003-0407 PainotusKouluratsastus, Vaativa B

Minulle oli kertynyt useampi arabi lyhyen ajan sisällä, joten oli aivan luonnollista että ryhdyin seuraamaan arabipiirien yleistä keskustelua. Muiden rotuun ihastuneiden kanssa jutteleminen ei suinkaan lieventänyt innostustani, vaan nosti sen aivan uudelle tasolle. Houkutus "hamstrata" vielä muutama kaunotar talliin lisää kasvoi kasvamistaan. Lopulta tajusin haluavani varsan omasta oristani Raffesta, mutta en omistanut oriille sopivaa tammaa. Halusin varsan olevan puhdas egyptiläisen verilinjan edustaja. Siitä sitten alkoikin rumba sopivan emätamman etsimiseksi, joskin hyviä ehdokkaita tuli lopulta vastaan useampikin. Päädyin tekemään sopimuksen tilausvarsasta Isiksen kanssa ja maaliskuussa 2014 Desi sitten syntyikin al Najyan kasvattajanimen alle. Pieni ja mahdottoman kaunis tyttönen muutti meille Domenicaan vain reilun viikon päästä vieroituksestaan. Domenicassa tamma ehti asustaa viisivuotiaaksi asti, kunnes neito valikoitui lempihevosteni joukossa muuttamaan salaiselle pikkutallilleni.

Luonteeltaan Desi on perinteisen arabistereotypian mukaisesti herkkä ja energinen, ehkä hieman tulinenkin (mutta aralla ja vaikeasti ennakoitavalla tavalla). Tammaa tulee hoitaa hellästi ja taluttaessa kannattaa pitää silmät avoinna mahdollisten säikähtämisten varalta. Desi on kuitenkin hyväntahtoinen, eikä tamma ole vaikea tai ilkeä tahallaan. Ratsuna se on itse asiassa hyvinkin nöyrä ja kuuliainen, sekä liikkeiltään äärimmäisen näyttävä. Esteetkin ylittyvät melkoisen lennokkaasti, mutta toisinaan tulee se kuuluisa pupu pöksyyn. Erikoisesteet eivät olekaan Desin alaa, ja kenttäkilpailuissakin maastoesteosuus tuottaa eniten päänvaivaa. Oikeastaan tammalla on selkeästi hyviä ja sitten niitä huonompia päiviä, jolloin säikytään kaikkea. Kenttäkilpailuihin tuleekin oma pieni lisäjännityksensä, kun ei aina tiedä miten sitä tänään uskalletaan suoriutua. Omistajalla on kuitenkin pientä toivoa, sillä Desi on muuttunut vuosi vuodelta varmemmaksi. Ehkä nuoruuden pahimmista säikkymisistä päästää iän myötä edes hieman eroon.


Sukutaulu

Isälinja (1): Al Rafiq
Emälinja (1): Azara al Bahieh

i. Al Rafiq
ox (SEA), mkm, 152 cm
KERJ-III
ii. Al Astoundd (EVM)
ox, mkm, 155 cm
iii. Justify (EVM)
ox, mkm, 157 cm
iie. Kontesa (EVM)
ox, rn, 149 cm
ie. Jazira (EVM)
ox, rt, 150 cm
iei. Imtaarif (EVM)
ox, rt, 148 cm
iee. Beneera (EVM)
ox, rnkm, 156 cm
e. Azara al Bahieh
ox (SEA), rt, 148 cm
ei. Fanouz Al Bahieh (EVM)
ox, rn, 156 cm
eii. Nadeem II (EVM)
ox, rn, 154 cm
eie. Javaneh (EVM)
ox, m, 147 cm
ee. Nassiat Al Bahieh (EVM)
ox, rt, 155 cm
eei. Aamir Al Bahieh (EVM)
ox, rt, 148 cm
eee. Samahat Al Bahieh (EVM)
ox, rn, 156 cm

Jälkeläiset

s. 02.08.2016 rp-r. Bakerloo Line  50 %   i. Newyddlyn Om. Cee, VRL-01288
s. 18.11.2016 ox-t. Azadela  (domestic) i. Kelmer ox Om. Taciturn, VRL-12909

Kilpailumenestys

KOULUTUSTASOko. Vaativa B, re. 80 cm, ke. Harraste KILPAILUSTATUSSaavuttanut maksimitasonsa
VH-PROFIILI(→) VH14-003-0407 laskuri Tahti ja irtonaisuus1 495,17 pistettä
KRJ2 807,40 pistettä (vt. 6) Kuuliaisuus ja luonne1 312,23 pistettä
ERJ1 844,54 pistettä (vt. 5) Hyppykapasiteetti  532,31 pistettä
KERJ  915,07 pistettä (vt. 2) Nopeus ja kestävyys  382,76 pistettä

kouluratsastus

01)  26.08.2015    KRJ - KK Reiter - Vaativa B - 4/30
02)  29.12.2015    KRJ - Liljalehto - Vaativa B - 1/40
03)  22.03.2016    KRJ - Moondance - Helppo A - 5/40
04)  24.03.2016    KRJ - Moondance - Helppo A - 4/40
05)  27.03.2016    KRJ - Moondance - Helppo A - 3/40
06)  31.05.2016    KRJ-Cup - Hukkapuro - Vaativa B - 5/319

01)  11.12.2014    villit - Jukola - Helppo B, tarina - 1/14

kenttäratsastus

01)  08.08.2016    KERJ - Viisikko - Tuttari - 1/19
02)  10.08.2016    KERJ - Viisikko - Tuttari - 3/19
03)  11.08.2016    KERJ - Viisikko - Tuttari - 3/19
04)  14.08.2016    KERJ - Viisikko - Tuttari - 3/19
05)  31.12.2018    KERJ-Cup - Mörkövaara - Harraste - 1/34
06)  30.06.2019    KERJ-Cup - Auburn Estate - Harraste - 4/42

Päiväkirja

6.5.2017 – Kuulumisia

Desi-neiti on päässyt pikku hiljaa siitostamman elämän makuun. Kouluratsastuksen osalta tamman kilpailu-ura on ohi, joskin kunnon salliessa osallistumme vielä toisinaan Cup-luokkiin. Kenttäratsastuksessa aiomme startata edelleen ja keskitymme erityisesti kunnon kasvattamiseen ja ylläpitämiseen myös silloin, kun neitokaisella on jälkikasvua jaloissa pyörimässä. Toki tiineys ja imetys huomioidaan liikutuksessa, mutta makoilemaan Desiä ei jätetä. Neidolla on tosiaan nyt kaksi ihanaa varsaa. Ensimmäinen on meille kotiin jäänyt ja ihanan pulleana ja reippaana ponipoikana ruunattu Pallo, joka tosin pinkoo kuin mikäkin ja toimii koulupuolella erinomaisesti. Toinen varsa on varsinainen kaunotar, Hazardiin myyty rautias kaunotar Azadela. Tamman isä on ystäväni Iinan lahjakas kouluori Kelmi, joten oletettavasti myös Azadela tulee menestymään kouluradoilla.

kirjoittanut omistaja Cee

11.12.2014 – Villit tarinakoulukilpailut, Helppo B 1/14!

Osallistuimme Jukolan järjestämiin tarinakoulukilpailuihin. Tehtävänanto: Kerro suorituksestasi yhdellä lauseella, jonka kaikki sanat alkava ratsusi lempinimen ensimmäisellä kirjaimella. Esim. "Rusko ravasi radalla rattoisasti".
Oma suorituksemme: "Desi dipautti daitavasti döksäyttäen duhaisen dratsastajan dantereeseen."
Voitto irtosi tuomarin kommentilla "Tässä oli kierretty niin ovelasti vaikealla kirjaimella alkavien sanojen keksiminen, että tämä lause valikoitui voittajaksi!"

kirjoittanut omistaja Cee

Sukuselvitys

ii. Al Astoundd oli komea mustankimo ori, joka kilpaili laukkaradoilla kahdeksanvuotiaaksi asti, jolloin se päätettiin siirtää jalostuskäyttöön. Vanhemmiten ori pääsi esiintymään näyttelykehiin saaden myös useamman ykköspalkinnon. Upearakenteinen Astoundd oli luonteeltaan melkoisen tulinen, mutta rauhoittui iän myötä. Vaikka ori olikin nuorena ollut laukkakäytössä, pystyi sillä ratsastamaan Helppo B -tason liikkeitä onnistuneen ja huolellisen ratsukoulutuksen jälkeen. Orista jäi monia hienoja jälkeläisiä, joista suurin osa on kerännyt menestystä etenkin näyttelykehissä. Säkäkorkeutta orilla oli 155 cm.

iii. Justify oli niin ikään kimo ja erittäin näyttävä arabiori. 157 cm korkean orin kanssa kierrettiin ahkerasti näyttelykehiä päätyen lähes aina parhaimmille palkinnoille. Pitkä ja menestyksekäs näyttelyura teki orista hyvin suositun jalostusorin, ja sen huomattiin periyttävän jälkeläisilleen vahvasti ihanteellista rakennettaan sekä kimoa väriään. Moni Justifyn varsoista on menestynyt yhtä mallikkaasti näyttelyissä kuin isänsä, ja päässyt kantakirjaan asti. Ratsuna ori ei ollut mikään ihmeellinen, mutta se taisi perusasiat erityisesti kouluratsastuksen puolelta. Kovin paljoa orilla ei edes ratsastettu, omistaja kun halusi pitää komean orinsa vahingoittumattomana. Justify olikin ori näyttöön, ei käyttöön.

iie. Kontesa oli kohtalaisesti menestyneestä laukkasuvusta periytyvä tamma. Ruunikolla tammalla ei ollut minkäänlaista kilpailuhenkisyyttä ja jo nuorena sen huomattiin olevan aivan liian hidas, suorastaan toivoton tapaus laukkaradoille. Niinpä tamman kanssa lähdettiin kokeilemaan yleisratsastusta. Laukkoja harrastanut omistaja ratsutti tamman itse ja myi sen sitten peruskoulutettuna harrastekäyttöön. Vanhempana 149 cm korkea tamma ehti nähdä muutamat kilpailut ja siirtyi sitten jalostustammaksi. Kontesasta syntyikin paljon upeita ja hyväluonteisia varsoja, joista osa koulutettiin suoraan ratsuiksi ja osa lähti laukkaradoille.

ie. Jazira oli egyptiläissyntyinen kaunis rautias, joka oli hyväliikkeinen ja jäntevä, soveltuen näin mainiosti kouluratsuksi. Tamman kanssa kilpailtiin Helppo A -tasolla menestyksekkäästi ja myöhemmin se pääsi jalostuskäyttöön kilpaillen vielä tiineyskausien välissä. Jaziralla oli hyvä ja reipas luonne, ja sen kanssa työskentely oli helppoa. Tammalla oli jonkin verran ongelmia jalkojensa kanssa, ja muuten se olisi varmasti päässyt kilpailemaan myös esteille. Jälkeläisiä Jazira sai viisi.

iei. Imtaarif oli erittäin komea rautias, 148 cm korkea ja ulkomuodoltaan jalo ja katseita keräävä ori. Imtaarif oli itsetietoinen tapaus, joka vaati osaavan. Ori oli taitava koulu- ja kenttäratsu, minkä lisäksi se kiersi menestyksekkäästi näyttelyissä. Imtaarif pääsi kantakirjaan ja hyvien käyttönäyttöjensä ansiosta siitä tuli suosittu jalostusori. Orista jäi 45 jälkeläistä, joista monet ovat menestyneet ratsulajeissa sekä näyttelyissä.

iee. Beneera oli siro ruunikonkimo tamma. Baneera oli taitava kenttäratsu, joka rakasti etenkin hyppäämistä. Tamma oli kuitenkin tyypillisen tulinen ja hankala ratsastaa, joten varsinainen menestys jäi vähänlaiseksi. Myös liikkeet olivat kauniin lennokkaat, mutta pelkillä koulukentillä tamma ei koskaan kilpaillut. Loppuelämäkseen tamma päätyi jalostuskäyttöön, sillä paremman kilparatsun itselleen löytänyt ex-omistaja myi Baneeran siittolaan. Tamman käyttöarvo ymmärrettiin ja se pyrittiin astuttamaan erityisesti kenttäratsastuksessa menestyneillä egyptiläisoreilla. Baneeran jälkeläiset ovatkin menestyneet hienosti kilpakäytössä, vaikka näyttelykehiin niistä ei ole aina ollutkaan. Tamma ehti varsoa seitsemän varsaa.

ei. Fanouz Al Bahieh on kotoisin Saharan keitailta Mauritaniasta ja siellä ruunikko asui kuolemaansa asti. Fanouz oli tunnettu ja menestynyt ori näyttelykehissä ja sen suurimpia saavutuksia ovat Jordan National Gold Champion Yearling Colt ja Middle East Gold Champion Stallion sekä Abu Dhabi Championshipseissä saavutettu paikka viiden parhaan orin joukossa. 156 cm korkea Fanouz on kantakirjattu aikanaan Egyptissä hyvin pistein. Näyttelyiden lisäksi ori toimi jalostuskäytössä ja siitä jäi kymmenkunta jälkeläistä. Liikuttamisen osalta orilla ratsastettiin kotona Helppo A -tason koululiikkeitä, mutta kilpailuihin sillä ei koskaan menty. Luonteeltaan ruunikko oli eloisa ja selväjärkinen, mutta hieman tempperamenttinen tapaus.

eii. Nadeem II on varsansa tavoin niittänyt mainetta ja kunniaa näyttelykehissä ympäri maata. Sen parhaimmaksi titteliksi mainitaan Arabians Breeder's World Cupissa saavutetut hyvät sijoitukset parina perättäisenä päivänä. Ruunikon, 154 cm korkean raamikkaan arabiherran kanssa on kilpailtu nuorempana myös kouluratsastuksessa tasolla Vaativa B. Kouluratsastuksessakin Nadeem menestyi kiitettävästi ja kukapa ei olisi tahtonut näin upeasta orista jälkeläisiä? Niinpä Nadeemista jäi noin 50 jälkeläist,ä joista jokaisen kanssa on lähdetty joko kouluradoille tai näyttelykehiin. Luonteeltaan Nadeem oli silkkaa tulta ja tappuraa, mutta määrätietoisen ihmisen oli helppo toimia tämän hieman kipakan urhon kanssa.

eie. Javaneh tuli tunnetuksi niin näyttelykehistä kuin kouluradoiltakin. Rautiaalla Javanehilla oli erittäin raamikkaat ja isot liikkee ja se oli varsin näyttävä hevonen kaikinpuolin. Tammalla oli säkää 153 cm ja se oli liikkuvuudeltaan kevyt ja ketterä. Tamma oli maltillisesti rakennettu, sen oli annettu kasvaa kaikessa rauhassa ja hiominen kilparatsuksi tapahtui normaalia myöhemmässä iässä. Kilpauralla se on kuitenkin menestynyt oikein hyvin Vaativa B:n luokissa ja ennen kouluradoilla starttaamista tamma oli vetänyt valokeilat itseensä näyttelyissä saaden useita voittoja. Tammasta on syntynyt kuusi varsaa.

ee. Nassiat Al Bahieh oli näyttävä hevonen, jolta löytyi kolme laadukasta askellajia. Tamma osasi vaativa B -tason liikkeet ja potentiaalia löytyi vielä hieman ylemmäskin. Ruunikko, 155 cm korkea Nassiat asui Perisanlahden rannikolla ja sen kanssa käytiin kilpailemassa ympäri maata. Erittäin miellyttävä ja kevysti ratsastettava tamma on haalinut useita voittoja ja menestyminen jatkui kilpauran loppuun asti. Tamma varsoi neljä jälkeläistä.

eei. Aamir Al Bahieh pärjäsi hyvin koulukentillä, aivan kuten sen jälkeläiset sekä vanhemmat. Aamir oli lähtöisin Omanin Al-Batinasta ja 157 cm korkuinen, kookas musta ori asui suurimman osan elämästään Jarashiassa. Aamir nähtiin enimmäkseen Helppo A -tasolla, mutta toisinaan ori kilpaili myös Helppo B -luokissa. Ori oli herkkä ja vaativa ratsastettava, joka omasi isohkot liikkeet. Ravissa ratsastajalta edellytettiin erityisesti keskivartalon hallintaa. Aamir ei ollut kovinkaan laajassa jalostuskäytössä, sillä se oli lopulta melko tavanomainen ja jäi hienompien orien jalkoihin astutustilastoissa. Orilta jäi seitsemän jälkeläistä.

eee. Samahat Al Bahieh oli kaunis ruunikko tamma, joka oli rakenteeltaan hivenen raskaampi egyptiläinen. Tamma ei pärjännytkään näyttelyissä halutulla tavalla, vaikka sillä piti sukunsa puolesta olla hyvät edellytykset. Samahat oli myös ratsuna liian kuuma, eikä pärjännyt koulukentilläkään. Neidolla oli kuitenkin kauniit liikkeet, joten terve ja papereidensa puolesta hieno tamma päätettiin ottaa jalostuskäyttöön. Samahat astutettiin siroilla näyttelyoreilla sekä käyttökykynsä todistaneilla kouluoreilla ja lopulta kaikki sen viisi jälkeläistä menestyivät erinomaisen hyvin.

Emänpuolen sukuselvityksen © Calla

kuvat © Ziki | tausta © Blumary / Pixabay | kaikki muu © VRL-01288 | virtuaalihevonen | Domenica Estate