Domenica Estate    hevoslistaukseen
ERJ-I

Londonblue Dom

Bulle

Herra Londonblue Dom, kutsumanimeltään Bulle, on tallimme omaa kasvatustyötä toisessa polvessa. Oriilta odotettiin heti nuoresta asti varsin paljon, sillä sukunsa ja irto­hypytys­näyttöjensä puolesta herra vaikutti heti erittäin potentiaaliselta este­hevoselta isoihin luokkiin. Bulle on myös rakenteeltaan oikein komea ja liikkuu hyvin. Kilpaileminen aloitettiin vuoden 2015 alussa, ja hiljalleen edeten Bulle saavutti kaikki sille asetetut tavoitteet. Ori tuli hyväksytyksi jalostus­käyttöön jo viisi­vuotis­kaudellaan ja lopulta, 9‑vuotiaana, se ylsi 160-sentin este­radoille tasollaan myös sijoittuen. Orin uran koho­kohta on ehdottomasti ollut ERJ-Cupin voitto 160 sentin kansain­välisessä GP-luokassa.

Bulle on luonteeltaan hupsun-ihanaa isäänsä paljon hankalampi. Se on saanut emänsä puolelta reaktiivisuutta, joka yhdistyy vahvasti ilmenevään orimaisuuteen. Nyttemmin kilpa-areenoilta eläköitynyt Bulle oli Tomin luotto­ratsu, eikä yhteis­työ hioutunut yhdessä yössä. Ori on jättänyt neljä jälkeläistä, joiden luonne jonkin verran vaihtelee. Kaikille on kuitenkin periytynyt hyppykykyä.
Rotu, skp Hannoverinhevosori Kasvattaja Domenica Estate  
Väri, säkä Ruunikko (Ee/Aa), 170 cm Omistaja Cee Blankley, VRL-01288
Ikä, syntynyt 16-vuotias, 20.06.2014   Kotitalli Domenica Estate  
Rekisterinumero VH14-011-0320 Painotus Esteratsastus, re. 160 cm
Kilpailumenestys  •  Päiväkirja  •  Sukuselvitys

Isälinja (2): Ce's Apache - Pick Up The Bones
Emälinja (2): Lila von Silbereiche - Babs v. Zweig

i. Ce's Apache
hann, mkm, 168 cm
ERJ-I, KERJ-I
ii. Pick Up The Bones
hann, mkm, 167 cm
ERJ-I
iii. Smoky Joe (EVM)
hann, mrn, 170 cm
iie. Cold Machina (EVM)
hann, mkm, 164 cm
ie. Amaya II
hann, mrn, 164 cm
ERJ-II, KERJ-II, KRJ-I, YLA2
iei. Laproigh (EVM)
hann, m, 167 cm
iee. Isolde (EVM)
hann, mrn, 156 cm
e. Lila von Silbereiche
hann, rt, 168 cm
ERJ-I
ei. Londonrubin
hann, rt, 166 cm
KTK-II, ERJ-I
eii. Lochrubin (EVM)
hann, prt, 165 cm
eie. Barbara von Drechsler (EVM)
hann, trn, 167 cm
ee. Babs v. Zweig
hann, trn, 165 cm
eei. Babur v. Zweig (EVM)
hann, m, 164 cm
eee. Hildegarde (EVM)
hann, trn, 167 cm

Jälkeläiset

s. 26.03.2015 fwb-r. Venicegrey e. Valiant Malibu Bluffs Om. Iina T., VRL-01288
s. 08.10.2016 hann-t. Ce's Morsmordre e. Nagini Woods Om. Meiju K., VRL-12530
s. 28.12.2016 hann-t. Lavinia Fair  KTK-II e. Ramant Lacrimosa Om. dookie, VRL-04373

Luonteeltaan

Luonteeltaan Bulle on, noh, ei ihan niin tasainen kuin mistä olin haaveillut. Astutin hivenen pippurisen Lila-tammani lempiorillani Aapolla, joka on käyttäytymisen suhteen niin mallikas kuin olla ja voi. Kuitenkin Bullesta tuli isäänsä huomattavasti sähäkämpi ja orimaisempi tapaus. Bulle on kyllä ihan sinänsä järkevä käsitellä: hoitaminen, varustaminen, peseminen, kengittäminen, lastaaminen ynnä muut onnistuvat hyvin, kunhan on itse tarkkana, ettei anna Bullen pomottaa tai koheltaa. Taluttamiseen suosittelemme ketjua tai kilpailupaikoilla ehdottomasti suitsia (tammat ovat niin ihania nähkääs) ja kaikki hoitaminen on helpointa käytävälle sidottuna. Bulle onkin saanut kunnian asua orikäytävän kauimmaisimmassa päässä, aivan sen oven vieressä, josta tammat eivät koskaan kulje.

Ratsuna ori on todella reaktiivinen, yhteistyöhaluinen ja reipas. Liikkeet ovat puhtaat, mutta melko isot ja hankalat istua. Kouluratsastuksessa Bulle kerää helposti hieman kierroksia ja koheltaa, joten ratsastajan täytyy itse keskittyä erittäin tarkasti selviin apuihin ja huolelliseen valmisteluun. Jos ratsastaja heiluu tai käyttää ristiriitaisia apuja, Bulle hermostuu heti ja näyttää sen kyllä. Epävarma ja taitamaton ratsastaja saa orin availemaan suutaan, heittelemään päätään ja pyörittämään häntäänsä stressaantuneena. Herkkänä ja osaavana Bulle ei sovellukaan aloittelijoiden käsiin, joille toki puoliverioria ei muutenkaan ensiratsuksi annettaisi. (Tämä pointti on jotenkin kauhean hankala sisäistää orin omistajan Ceen tyttären Viivin mielestä. Viivi kahdenksanvee olisi omasta mielestään aivan pätevä hyppäämään esteitä hienolla Bullella.)

Kouluosaamista orilta kuitenkin löytyy jonkun verran ja hannoverherra omaa hyvän kokoamisasteen, josta on hyötyä niin koulussa kuin tiukoissa esteradoillakin. Esteitä Bulle hyppää innokkaasti ja potentiaalia riittää korkealle. Radalla ori vain meinaa kuumua melkoisesti, joten pidätteet ja ennakointi ovat jälleen tärkeässä asemassa. Lämmittely ja läpiratsastus täytyy hoitaa huolellisesti, mutta kun orin tuntee, saa vauhdistakin hallitussa muodossaan hyvän valttikortin etenkin uusintaradoille. Maastoilukin onnistuu, kunhan ratsastaja ei pelkää reipasta vauhtia. Mikään säikky Bulle ei kuitenkaan ole, joten sinänsä sen kanssa uskaltaa käydä tallin ulkopuolella tuulettumassa.

Kilpailumenestys

Koulutustaso: KO. Helppo A    RE. 160 cm    ME. 130 cm    KE. CIC2

Porrastetut kilpailut

VH-PROFIILISaavuttanut maksimitasonsa (160 cm) Kuuliaisuus ja luonne3 570,77 pistettä
ERJ6 626,99 pistettä (vt. 11) Hyppykapasiteetti1 528,11 pistettä
KRJ3 624,45 pistettä (vt. 7) Rohkeus1 528,11 pistettä
KERJ3 146,52 pistettä (vt. 7) Nopeus ja kestävyys   90,30 pistettä

Arvokilpailut

01)  30.12.2015    ERJ-Cup - KK Bailador - 120 cm - 6/108
02)  31.01.2016    ERJ-Cup - KK Ginger - 120 cm - 11/200
03)  30.04.2016    ERJ-Cup - KK Ginger - 160 cm - 1/153

ERJ-I -palkittu huhtikuun 2018 tilaisuudessa (7+43+25+20+15 = 110 p.) Tilaisuuden parhaat pisteet!

Bullen päiväkirja

3.9.2014, (Kimojen) orien maastoretki, osa 1

Olimme jo pitkään Tomin kanssa jauhaneet, että pitäisi tehdä yhdessä oikein kunnon maastoreissu. Tänään sitten kiskaisin miestä hihasta ja ehdotin, että mentäisiinkö. Ilma oli oikein nätti ja suurimmalla osalla kilpailevista hevosista olisi tänään vapaapäivä. Tom innostuikin heti ja sanoi tulevansa lempihevosellaan Aapolla. Mietin hetken kenet itse nappaisin, sillä omat (miljoonat) lempihevoseni ovat tammoja. Päätin ottaa Kroko-papparaisen, sillä piristävä maastoreissu tekisi sille ehdottoman hyvää! Kroko on jo oman kilpauransa päättänyt, tai mitä nyt toisinaan käymme kouluaitojen sisäpuolella näyttäytymässä. Joka tapauksessa hyppääminen ja kenttäkilpailut ovat takanapäin, vaikka herra ihan kunnossa vielä onkin. Haimme kimot tarhoistaan ja menimme talliin harjaamaan ja varustamaan, kun Päivi tuli paikalle. Nainen kertoi saaneensa päivätallin jo valmiiksi ja mietti itselleen tekemistä loppupäiväksi. Innostuimme Tomin kanssa heti, että totta kai Päivi lähtee meidän mukaan! Kunnon maastoilu tekee hevosillekin niin hyvää.

Kun asia oli päätetty, ryhdyimme pohtimaan että mikäs ihmeen ratsu me aralle Päiville tuupattaisi. Tammaa ei viitsisi orien sekaan ottaa, ja tallin mukavat ja helposti ratsastettavat orit oli aika lailla jo tässä meillä (Päivi on aloittanut ratsastuksen vasta aikuisiällä ja arastelee vähänkin energisempiä tapauksia). Hetken siinä pohdittiin, kun Tom keksi että hän ottaa mielellään riskin – muutamalla nuorella herralla on se elämän ensimmäinen kunnon maastoratsastus kokematta! Aapo on mukava ja luotettava, joten vaikka herra Tomin lempihevonen onkin, niin Päivi voisi hyvillä mielin ottaa sen, itse pysyisin Krokossa. Tom päätyi Bulleen, Aapon orivarsaan. Kyseessä ei enää ollutkaan kimojen maastoretki, vaan kimojen sekä vilkkaan keskenkasvuisen ruunikon oripojan retki. Tom lähti heti hakemaan Bullea tarhasta ja pääsimme vihdoin lähtemään ensin odoteltuamme, että nuorikko saatiin puunattua ja varustettua (tässä välissä joudun itse kiiruhtamaan ja viemään Viivin telinevoimistelutreeneihinsä, tulen jatkamaan poikien päiväkirjaan kirjoittelua huomenna!).

Kirjoittanut omistaja Cee

4.9.2014, Orien maastoretki, osa 2

No niin! Nyt on aikaa taas pyllähtää satulahuoneen sohvalle ja täydentää päiväkirjoja. Oltiin tosiaan eilen kolmistaan (kuusistaan?) maastossa: minä Krokolla, Päivi Aapolla ja Tom Bullella. Kiivettiin kaikki enemmän tai vähemmän tyylikkäästi satulaan tallipihassa, josta minä lähdin Krokon kanssa vetämään joukkoa. Järkevä Aapo sai olla viimeinen, jolloin ensimmäistä kertaa maastoileva Bulle saatiin kivasti motitettua meidän väliin. Bulle olikin alkuun melko levoton ja samalla todella innoissaan maisemanvaihdoksesta, mikä lähinnä nauratti selässä keikkuvaa Tomia. Ilman Tomin jatkuvia puolipidätteitä Bulle olisikin kiilannut meidän ohi, nuorella herralla kun oli kova hinku olla ensimmäinen.

Aloitimme rauhallisella, mutta reippaalla tahdilla suurimmaksi osaksi kävellen. Valitsin meille alkuun melko pieniä polkuja metsän keskeltä, jolloin Bullekin joutui keskittymään enemmän jalkoihinsa ja vähemmän kaikkeen muuhun sähläämiseen. Kroko oli yllättävän kärsivällinen takanaan huseeraavan nuoren orin suhteen: muutaman kerran häntä pyörähti turhautumisesta, mutta potkimiseen tai luimimiseen homma ei onneksi mennyt (ja toki Tom pyrki pitämään mahdollisimman pitkän turvavälin). Pikkupolkujen rentouttavan hiippailun, kiipeilyn ja juurakkojen väistelyn jälkeen ohjasin meidät kohti päätietä: hivenen yhtä autoa leveämmälle hiekkatielle, joka kiemurtelee metsän keskellä. Aloitimme heti laukalla, ja sitä parempaa tunnetta ei kyllä maailmassa olekaan, kuin kannustaa ratsu menemään vielä vähän kovempaa raikkaassa ulkoilmassa, lievässä ylämäessä. Kilpailuksihan se meinasi mennä, ja itse asiassa niin Bulle kuin Aapokin livahti meidän ohi suoralla. Siirryimme ravin kautta käyntiin ja palautimme alkuperäisen järjestyksen – ilmeisesti pidätteet eivät menneet ihan niin hyvin Bullelle läpi ja Aapokin innostui kisaamaan, mitä Päivi ei ollut ollenkaan olettanut. Tämä jäikin ainoaksi kunnon laukkapätkäksi, muuten jatkoimme rennossa ravissa sekä toisinaan kävellen. Kukaan ei kuitenkaan tippunut, joten sinänsä reissu oli ihan onnistunut!

Kirjoittanut omistaja Cee

17.1.2017, Estevalmennus

Bulle tuntui yllättävän hyvältä. Alkuun se oli vähän ehkä jännittynyt, mutta rentoutui nopeasti ja alkoi työskentelemään kunnolla selän kautta. Alkuverryttely tehtiin pääasiassa ravissa voltein ja ympyröin, jossa tarkoitus oli ratsastaa hevosta eteen-alas ja pohkeen ympärille. Laukassa haettiin tasaisen reipasta, mutta maltillista tempoa pääty-ympyröillä, ja pitkillä sivuilla Bulle sai venyttää askeltaan. Se tuntui taipuvan niin hyvin tänään, että valmennus voitiin aloittaa ympyrän kaarella olevalla esteellä, jonka molemmin puolin oli puomit noin 11,5 metrin päässä. Väliin piti saada kolme laukka-askelta ja ensimmäisen kerran tunnustelun jälkeen tehtävä sujui kuin rasvattu.

Verryttelyhyppyjen jälkeen valmentajamme laittoi meidät hyppäämään neljän esteen sarjaa, joista viimeisin oli reilun kokoinen okseri. Kierros kierrokselta Bulle yritti mennä kolme ensimmäistä estettä vähän hosuen, kun se keskittyi jo viimeiseen esteeseen. Valmentaja oli kuitenkin tarkkana ja huomasi minun jäävän hieman suusta kiinni Bullen alkaessa lisäämään kierroksia, josta johtuen lähestymiset okserille ja itse hypyt eivät miellyttäneet silmää. Kun kuitenkin muistin myödätä kädellä, niin Bullekin hyppäsi pyöreämmin ja tuli paremmin takaisin esteen jälkeen. Tässäkin riitti pelkkä käsilihasten rentoutus, eli vähemmän puristusta käsillä ja enemmän töitä vatsalihaksilla! Loppuun vielä ravailut eteen-alas molempiin suntiin ja suuret taputukset Bullelle. Valmennuksen jälkeen valmentaja sanoi, että huomasi Bullen kaatuvan vähän sisälle käydessään kierroksilla, joten siihen tulisi kiinnittää erityistä huomiota seuraavilla kerroilla.

Kirjoittanut Heimo

Sukuselvitys

Bullen iii. Smoky Joe oli kookas ja roteva esteori. Smoky Joe oli kohtalainen esteratsu, joka kyllä kilpaili 150 cm -tasolla, mutta teki parhaat tuloksensa 130-140 cm -luokissa. Luonteeltaan nöyrä ja helppo Smoky Joe ei koskaan menestynyt sen erityisemmin esteillä, ja sen jalostuskäyttökin oli varsin vaatimatonta. Sen varsoista tuli muutamaa poikkeutta lukuunottamatta lähinnä harrasteratsuja, eikä oriin mahdollisuuksia oikein ehkä ymmärretty. Smoky Joe on periyttänyt jälkeläisilleen hyviä liikkeitä ja hyppätekniikkaa, mikä näkyy aina Bullessa asti.

iie. Cold Machina olisi voinut olla aikansa loistavimpia estetammoja. Kaunis, hyvärunkoinen tamma oli perinyt vanhempiensa parhaat ominaisuudet ja osoitti nuorten luokissa olevansa lahjakas, kilparatsu, joka rakasti esiintymistä. Cold Machina kuitenkin loukkasi etusensa trailerionnettomuudessa, eikä kestänyt enää aktiivista treenaamista tai kisaamista - saati suostunut kävelemään enää traileriin. Tamma otettiin siitoskäyttöön, mutta ikävä kyllä Cold Machinan jalat eivät kestäneet varsottamistakaan. Kaksi varsa tamma ehti kuitenkin jättää, ja niistä molemmat ovat 150 cm ratojen hyppääjiä, jotka pärjäävät loistavasti kilpakentillä.

iei. Laproigh oli upea, musta esteori. Jo edesmennyt ori teki pitkähkön kilpauran ennen siirtymistään pelkästään jalostuskäyttöön. Laproigh kilpaili kansainvälisen tason esteradoilla useasti sijoittuen. Rataesteiden lisäksi ori on aikanaan näyttänyt taitojaan myös maastoesteillä ja kenttäratsastuskilpailuissa. Saksassa Laproigh'lla on useita jälkeläisiä, joista osa on jatkanut sukuaan jo eteenpäin. Luonteeltaan ori oli hyvin energinen, mutta järkevä käsitellä.

iee. Isolde oli pienikokoinen, kaunis mustanruunikko tamma. Muusta suvusta poiketen Isolde oli taitava koulutamma. Isolde on kilpaillut kouluratsastuksessa Intermediaire II-tasolla asti, menestyen kohtalaisesti. Isolden liikkeet olivat erityisen hyvät; lennokkaat, matkaavoittavat ja täydellisen helpot ja mukavat istua. Bullen isänemä Amaya II onkin perinyt emänsä liikkeet sekä voimakastahtoisen luonteen, ja vaikka estetamma onkin, niin neito on menestynyt myös koulu- ja kenttäratsastuksessa, aina laatuarvostelupalkinnoille asti. Amaya II on Isolden ainoa varsa, sillä missään varsinaisessa jalostuskäytössä tamma ei ole ollut.

Bullen emänpuoleinen kolmas sukupolvi koostuu varsin näyttävistä estehevosista. Nimiteemansa herra Londonblue Dom on perinyt emänisältään Londonrubinilta, sillä Bulle muistuttaa isoisäänsä varsin paljon komeudellaan. Londonrubin onkin periyttänyt komeuttaan myös ensimmäiselle orijälkeläiselleen Londontopasille (X), joka on jo päässyt vaikuttamaan melko vakuuttavasti hannoverjalostuksessa.

eii. Lochrubin oli hyvin pitkälti samanlainen kuin jälkeläisensä Londonrubin. Kaunis punarautias väritys sekä menestyminen kansainvälisissä estekilpailuissa yhdistävät tätä orilinjaa, joka periytyy jo kauempaa Lochrubinin vanhemmilta. Lochrubin on lisäksi palkittu laatuarvosteluissa sekä omien suoritustensa, että jälkeläistensä perusteella. Ori periytti hyppykykyään sekä komeaa, usein rautiasta, ulkomuotoa jälkeläisilleen. Erityisesti Lochrubinin orijälkeläiset Londonrubinin tavoin ovat olleet suosittuja hannoverjalostuksessa.

eie. Barbara von Drechsler on kaunis tummanruunikko siitostamma. Barbara on kilpaillut muusta suvusta poiketen enemmän kouluradoilla. Barbara on periyttänyt jälkeläisilleen erityisesti esiintymistaitoa ja luontaista tilannetajua, sekä parantanut jälkipolvien estehevosten liikettä sekä ketteryyttä. Barbara on kouluhevosena ansioitunut, tamma on nimittäin voittanut hannoverien koulumestaruuksia luokassaan monina vuosina peräkkäin.

eei. Babur v. Zweigistä tai eee. Hildegardesta ei ole toistaiseksi kantautunut korviimme tietoa, mutta jatkamme suvun selvittelyä viimeistään siinä vaiheessa, kun Bulle otetaan jalostuskäyttöön.

kuvat © Pulmu N. & E.A | tausta © Ritva's Gallery | kaikki muu © VRL-01288 | virtuaalihevonen | a sim-game horse